Biserica Sf. Gheorghe Nou şi-a sărbătorit ctitorul

Biserica Sf. Gheorghe Nou şi-a sărbătorit ctitorul

.

 Biserica Sf. Gheorghe Nou şi-a sărbătorit ctitorul

 
BIserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti şi-a sărbătorit la 16 august 2012 ctitorul, pe Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. În ziua cinstirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni – Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ştefan, Radu, Matei – şi Sfetnicul Ianache, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Episcop vicar patriarhal, Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfinţii Martiri Brâncoveni au fost ucişi la Constantinopol, în anul 1714, pentru că nu s-au lepadat de credinţă şi au mărturisit învăţătura Mântuitorului Hristos. Sfântul Constantin Brâncoveanu este cunoscut ca unul din cei mai importanţi ctitori de biserici şi mănăstiri din ţara Românească, lăcaşul de cult de la km. 0 la Capitalei fiind ctitorie a sfântului voievod. Cronicarul Radu Greceanu, consemnează că în al XVII-lea an de domnie al voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714): “… credinciosul domn a hotărât să construiască cea mai de seamă biserică din Bucureştii vremii sale, care avea să-i poarte faima peste veacuri. Această biserică reprezintă rafinamentul şi frumuseţea stilului brâncovenesc, fiind, de altfel, ultima ctitorie a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu si singura ramasa pana astazi in Capitala Romaniei’.

„Felicităm pe părintele paroh şi pe părinţii slujitori ai acestei biserici pentru înfrumuseţarea atât de splendidă a acestei ctitorii brâncoveneşti. Vă mulţumim dvs. pentru prezenţa atât de numeroasă, vă mulţumim pentru răbdarea şi liniştea pe care aţi păstrat-o în biserică şi dorim ca această sărbătoare a pomenirii Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu să aducă bucurie în inimile şi familiile dvs. să ne aducă un plus de demnitate, demnitate pentru care el şi-a sacrificat viaţa, demnitatea de creştin răsăritean ortodox şi demnitatea de român. Să cultivăm această demnitate în această perioadă în care există mult haos social. Noi creştinii trebuie să avem conştiinţa că prin Taina Botezului am devenit fraţi ai Mântuitorului Hristos şi fii ai lui Dumnezeu Tatăl”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfinţii Brâncoveni au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în iunie 1992.

.

.

Sfintele moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse în ţară în taină de doamna Marica abia în 1720, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, şi înmormântate în Biserica ‘Sfântul Gheorghe Nou’.

Sursa: Basilica.ro
%d blogeri au apreciat: