Bogăţia poate deveni o piedică în calea mântuirii atunci când oamenii se leagă de bogăţiile materiale ca de ultima realitate

Bogăţia poate deveni o piedică în calea mântuirii atunci când oamenii se leagă de bogăţiile materiale ca de ultima realitate

 

În toate lăcaşurile de cult din Patriarhia Română s-a citit, astăzi, 24 noiembrie 2013, în a doua Duminică din Postul Naşterii Domnului, Pericopa Evanghelică care ne prezintă Pilda Dregătorului bogat şi Păzirea poruncilor de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul XVIII, versetele de la 18 la 27. În cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat învăţăturile ce reies din fragmentul evanghelic.

„Această Evanghelie ne arată de fapt că bogăţia poate deveni o piedică în calea mântuirii atunci când oamenii se leagă de bogăţiile materiale ca de ultima realitate. Desigur, Biserica a rânduit ca această Evanghelie să fie citită acum în perioada Postului Naşterii Domnului ca un îndemn la milostenie, la săvârşirea faptelor bune de ajutorare a semenilor noştri”, a explicat Patriarhul României.  

Nu este suficient să fim evlavioşi şi să nu facem rău nimănui, ci este nevoie să facem şi mult bine, a mai adăugat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca ne arată că nu este suficient să fim evlavioşi şi virtuoşi, să ne rugăm mult, să fim oameni cinstiţi, să nu facem rău nimănui, ci este nevoie să facem şi mult bine în jurul nostru. Degeaba nu facem rău nimănui dacă nu facem mult bine celor care au nevoie de ajutorul nostru. Acestea făcând noi în această perioadă şi anume, întărind evlavia, rugăciunea înmulţindu-o, spovedania şi împărtăşania, să nu uităm şi de milostenie şi anume, dacă nu avem bunuri materiale sau bani sau hrană să dăm altora cel puţin să facem milostenie cu o rugăciune pentru un om bolnav, pentru un sărac, o mână de ajutor. O prezenţă pentru un om singur este o faptă bună, un cuvânt de încurajare pentru cel descurajat este o faptă de milostenie”, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XV-a după Rusalii.