CÂND ANGLIA ERA ORTODOXĂ: SFÂNTUL SIGIBERT, REGELE ANGLIEI RĂSĂRITENE (27 SEPTEMBRIE)

  POMENIREA SFÂNTULUI SIGIBERT, REGELE ANGLIEI RĂSĂRITENE

27 septembrie

Sfântul Sigibert după asasinarea fratelui său – Regele Angliei Răsăritene, care ceruse să fie botezat – a plecat în Galatia, unde a fost catehizat cu sârguinţă în credinţa ortodoxă şi botezat.


După trei ani de exil (630), s-a întors în patria sa ca rege al Angliei Răsăritene. Având drept capitală Domnwak (poate Dunwich) a început imediat lucrarea de creştinare a poporului său, care era scufundat în închinarea la idoli şi în anarhie. În acest scop a întemeiat o episcopie, în care a aşezat ca prim episcop al Angliei Răsăritene pe Sfântul Filique de origine burgundă, pe care i l-a trimis Sfântul Honoriu, arhiepiscop de Canterbury (630-635). A întemeiat de asemenea o şcoală mănăstirească (se pare că această şcoală a constituit nucleul Universităţii din Cambridge), făcând astfel din capitala sa o pepinieră a creştinării în statul său.
Când s-a încredinţat că poporul său s-a împuţinat în credinţă, regele a renunţat la tron şi s-a tuns monah într-una din mănăstirile pe care le întemeiase. Însă curând a fost nevoie să preia puterea, pentru a putea conduce puterile creştine ale regatului său împotriva lui Penta şi a închinătorilor la idoli din Merchia. În timpul acestei bătălii a fost ucis (637), iar poporul său l-a cinstit imediat ca mucenic al credinţei.

(Trad. FOMSTNI)

Un comentariu la „CÂND ANGLIA ERA ORTODOXĂ: SFÂNTUL SIGIBERT, REGELE ANGLIEI RĂSĂRITENE (27 SEPTEMBRIE)

  1. Caliopie

    DREAPTA CREDINTA, a patruns in mintea intunecata a multor pagani,de nemuri diferite,luminandu-i,si in tot locul pe pamant intunecat cu uratele naravuri,Bunul Dumnezeu,trimite cate un sol stralucitor de intelepciune,sa dea sansa tuturor spre indreptare si chemare la inviere.

    Ochi sa avem ca sa vedem, si urechi fine ca sa auzim chemarea,…si nu in ultimul rand…minte inteleapta,ca sa poata intelege ce(ne)este bun si ce este rau pentru viata noastra.
    Domnul cu noi si uratul inapoi!

Comentariile sunt închise.