Canonizarea Sfinţilor 40 de copii şi 2 preoţi arşi de vii în Muntenegru

Canonizarea Sfinţilor 40 de copii şi 2 preoţi arşi de vii în Muntenegru

 

Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, în şedinţa sa din 17 mai 2012, a luat decizia să inroducă în calendarul sfinţilor 2 preoţi şi 40 de copii, martiri din satul Momici din Muntenegru. 

 

Canonizarea va avea loc în cursul Liturghiei care va fi celebrată la Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, sâmbătă, 19 mai 2012. Este vorba despre canonizarea a 2 preoţi, profesori ai unei şcoli şi cei 40 de copii, elevi ai parohiei, care au fost arşi de vii în 1688, în Biserica Sfântul Gheorghe din satul Momici.

Armata Paşei de Skadar, Soliman, a dat foc Bisericii, ca represalii pentru numeroasele pierderi pe care le-a suferit datorită camarazilor muntenegrini din munţi. Moaştele copiilor şi ale celor 2 preoţi a fost strânse şi îngropate sub altarul Biserici Sfântului Gheorghe, unde au stat până în 1936. De aici au fost luate şi puse în Biserica renovată din Momici, aproape de Podgorica.

În 1995, moaştele sfinţilor mucenici au fost scoase de sub altar şi puse în Biserică, unde sunt venerate de mii de credincioşi, mai ales în ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com via doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: