Cardinalul Schonborn: “Dialogul catolic-ortodox trebuie sa fie un dialog al iubirii”

Cardinalul Schonborn: “Dialogul catolic-ortodox trebuie sa fie un dialog al iubirii”

 

Sursa: http://theologhia.wordpress.com

 

           [Este un articol postat pe site-ul Arhidiecezei Catolice din Viena. El arata clar cum de fapt acest dialog catolic-ortodox are un scop precis *(unirea, a-dogmatica), altul decat cel declarat *(problemele doctrinare), pentru ca un dialog sincer si transparent nu are un scop mai inainte stabilit si nu presupune „inlaturarea” niciunui obstacol in calea atingerii lui, ci confruntarea (chiar polemica), apararea propriei cauze si marturisirea neconditionata a adevarului. – dan.camen.]

Stephanscom.at/ 25 septembrie 2010

 

La finalul întâlnirii de la Viena a Comisei internationale mixte de dialog teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa, duminica – 26 septembrie, au avut loc două slujbe, prima fiind tinuta la Catedrala catolica “Sf. Ştefan”, iar cea de-a doua la Catedrala ortodoxă greacă. “Viena s-a dovedit a fi o punte între Est şi Vest“, a declarat şeful delegaţiei catolice, cardinalul Kurt Koch.

Desi tema Comisiei a fost Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu, scopul a fost, de fapt, eliminarea obstacolului principal in calea unirii celor doua biserici: diferenta de opinie cu privire la posibila pozitie a papei intr-o biserica unita.

 

Dialogul iubirii

Cardinalul Schonborn a spus membrilor Comisiei, reuniti la slujba tinuta la Catedrala Sf. Stefan”, ca dialogul ecumenic “trebuie sa fie in primul rand un dialog al iubirii”. “Cooperarea dintre Apostoli”, între care Petru a fost primul, constituie, de fapt, “prototipul de cooperare pe care o si căutăm“. Această interacţiune a fost determinată de un “primat al dragostei”. Într-un efort de a redescoperi unitatea religioasa, bisericile au fost “interconectate unele cu altele pe parcursul drumului [dialogului/ n.m.]“.

Iubirea a fost începutul dialogului

Cel de-al doilea serviciu religios a avut loc la Catedrala ortodoxa greaca. In cadrul acestuia, cardinalul Schonborn a rostit urmatoarele: “Acest primat al dragostei a facut posibil dialogul iubirii de la începutul dialogului între catolici şi ortodocşi”, referindu-se la intalnirea istorica dintre Papa Paul al VI-lea si Patriarhul Ecumenic Athenagora, care s-a soldat cu ridicarea anatemelor.

Referindu-se la tema de anul acesta a dialogului, cardinalul Schonborn a spus ca “a fost clar pentru toate părţile că episcopul Romei a fost primul dinaintea celorlalţi episcopi”. În al doilea mileniu relatia dintre cele doua biserici a fost definita de cardinal drept o perioada in care fiecare biserica a fost “străina una fata de cealalta, adesea ostile”. “Numai în secolul 20 a existat din nou o mişcare intensă îndreptată faţă de celălalt”.

Cardinalul Kurt Koch a mulţumit tarii gazde şi Fundaţiei “Pro Oriente” pentru aportul adus mişcarii ecumenice. Viena s-a dovedit a fi “o punte de legătură între Est şi Vest“, astfel încât “sperăm că va fi motorasul dinlauntrul Comisiei“ – a spus Koch.

trad.dan.camen.


Sursa:  http://stephanscom.at/news/0/articles/2010/09/27/a19084/

Foto: http://kathbild.fotoserver.at/cgi-bin/WebObjects/profoto.woa/1/wo/lNLChBtVujCBqLNsH2tEEM/26.0.19

%d blogeri au apreciat: