Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ar putea deveni din nou moschee?

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ar putea deveni din nou moschee?

 

 

Собор Святой Софии Софийский собор Музей Ая-Софья Стамбул

 

Foto: EPA

Celebra Hagia Sofia ar putea deveni din nou moschee. O cerere în acest sens a fost deja înaintată autorităţilor turce. Dacă decizia va fi pozitivă, atunci lumea creştină va pierde unul dintre cele mai importante simboluri, iar în Turcia se va putea vorbi despre re-islamizarea societăţii şi începerea persecuţiei împotriva creştinilor, consideră experţii.

Construită la mijlocul secolului al IV-lea, Catedrala Sfânta Sofia sau Hagia Sofia activa deja ca moschee. S-a întâmplat în secolul al XV-lea, după căderea Constantinopolului. Abia în 1935, graţie politicii de toleranţă religioasă promovate de Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia, una dintre cele mai mari biserici creştine din lume a primit statut de muzeu. La sfârşitul anilor 1980, muzeul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Din rândul bisericilor creştine din Istanbul, Hagia Sofia nu este primul locaş sfânt pe încearcă să-l transforme într-un centru religios important al islamului. În moschei au fost transformate deja bisericile Sfânta Sofia din Niceea bizantină (în prezent Iznik) şi Trabzon, care până de curând, la fel ca şi Hagia Sofia din Istanbul, au fost muzee.

În curând, vor răsuna rugăciuni şi în cel mai vechi monument al arhitecturii bizantine din Turcia – Mănăstirea ortodoxă Studion. Este o tendinţă deosebit de periculoasă, spune expertul rus Stanislav Tarasov. „Actualul Guvern mizează pe consolidarea factorului islamic nu doar în interior, ci şi pe plan extern. Deşi islamul în Turcia poartă un caracter moderat în comparaţie cu grupările radicale ce luptă în Siria şi care au venit la putere, iar apoi au fost răsturnate în Egipt. Însă, dacă se vor accentua tendinţele radicale, atunci ne vom confrunta în curând cu un conflict al civilizaţiilor şi o persecuţie împotriva creştinilor şi pe teritoriul turc”.

Deocamdată, creştinii din Turcia nu sunt persecutaţi. Cu toate acestea, există deja numeroase temeri că situaţia s-ar putea schimba, a spus, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Rima Rizaeva, o locuitoare din Istanbul.

„Trăiesc în Istanbul de 20 de ani şi sunt conducătoarea unei organizaţii publice ai cărei membri sunt atât cetăţeni ruşi, cât şi turci. Nu a fost, deocamdată, ridicată problema islamizării, deşi unele persoane afirmă că partidul de guvernământ ne va obliga să purtăm vălul”.

Autorităţile turce elaborează o nouă Constituţie, iar unul dintre articolele principale se referă la recunoaşterea oficială a drepturilor minorităţilor naţionale. Experţii sunt de părere că prezenţa sau absenţa anume a acestui articol din Legea fundamentală va determina în mare parte viitorul religios al ţării.

Milena Faustova

Sursa: http://romanian.ruvr.ru 
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.