Catedrala Sfântul Vasile din Moscova aniversează 450 de ani

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova aniversează 450 de ani

[slideshow]

Ieri s-au împlinit 450 de ani de la finalizarea construcţiei renumitei Catedrale ‘Sfântul Vasile – Blajenîi’ din Moscova, ridicată din ordinul ţarului Ivan cel Groaznic al Rusiei. Aceasta se află în partea de sud a Pieţei Roşii din Moscova, iar acum este o componentă a Muzeului Naţional de Istorie a Rusiei şi reprezintă simbolul ţării, informează „Ziarul Lumina”.

Se spune că Ivan cel Groaznic a făgăduit lui Dumnezeu construcţia catedralei dacă obţinea victoria în lupta cu oştile tătarilor pentru oraşul Kazan, iar ideea i-a fost dată de Macarie, mitropolitul de atunci. Pe parcurs, obţinând mai multe victorii, ţarul ar fi dat ordinul de construcţie a unui complex de biserici de lemn ale căror altare erau închinate sfinţilor în ale căror zile de pomenire oştile ruseşti învingeau duşmanii. Ulterior, acestea au cedat locul catedralei de piatră care uneşte nouă biserici. Astfel, catedrala este alcătuită dintr-o biserică-pilon, cu hramul ‘Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului’, în care se află racla cu moaştele Sf. Vasile Blajenîi, în jurul căreia sunt grupate patru biserici mari, cu hramurile ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, ‘Sf. Adrian şi Natalia’, ‘Sf. Ierarh Nicolae’ şi ‘Sf. Treime’, şi patru biserici mici cu hramurile ‘Sf. Alexandru de Svirsk’, ‘Sf. Varlaam Hutînski’, ‘Sf. Grigorie Armeanul’ şi ‘Sf. Ioan cel Milostiv’. Există o legendă conform căreia arhitecţii catedralei au fost orbiţi după ce au terminat lucrările la catedrală, la ordinul ţarului, pentru a nu mai fi construită o replică a acesteia. În 1588, catedralei i-a fost adăugată o capelă cu hramul Fericitului Vasile, cunoscut şi ca Sfântul Vasile Blajenîi, ceea ce i-a şi dat o a doua denumire. Ivan cel Groaznic a avut o mare evlavie la acest sfânt. Odată, după ce ţarul a ieşit din biserică după Sfânta Liturghie, Fericitul i-ar fi spus: ‘Nu erai în biserică, ci în altă parte! Te-am văzut cum te plimbai în gând pe Muntele vrăbiilor, ca să-ţi zideşti palatul tău cel nou!’ Din acea zi, ţarul a prins frică mare de el, dar l-a şi cinstit mai mult.

Cu ocazia aniversării de 450 de ani, la catedrală urma să aibă loc un concert de clopote. Conform Rosiiskaia Gazeta, acesta a fost revocat în urma declarării zilei de 12 iulie zi de doliu pentru victimele naufragiului vaporului ‘Bulgaria’ pe râul Volga. Cu toate acestea, a avut loc inaugurarea unei expoziţii de icoane cu chipul Sfântului Vasile Blajenîi, precum şi ale altor sfinţi.

Sursa:basilica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: