Cel mai mare masacru asupra creştinilor sirieni. Islamiştii sapă gropi comune pentru femei şi copii

Cel mai mare masacru asupra creştinilor sirieni.

Islamiştii sapă gropi comune pentru femei şi copii

2013-11-06
Cel mai mare masacru asupra creştinilor sirieni. Islamiştii sapă gropi comune pentru femei şi copii

Populaţia creştin-ortodoxă este masacrată sistematic de către islamiştii angajaţi în conflictul sirian. Peste 45 de civili, între care femei şi copii, au fost executaţi la Sadad şi au ajuns în gropi comune. Acesta este „masacrul cel mai grav şi cel mai mare al creştinilor în Siria în ultimii doi ani şi jumătate’”, a deplâns arhiepiscopul ortodox, Selwanos Boutros Alnemeh, mitropolit de Homs şi Hama.

Masacrul a avut loc după ce grupări islamiste înarmate au ocupat oraşul la 21 octombrie. Arhiepiscopul sirian a adăugat că 30 de persoane au fost rănite şi 10 sunt date dispărute, iar timp de o săptămână 1.500 de familii, inclusiv copii şi bătrâni, au fost luate ostatice şi folosite ca scuturi umane, relatează Agerpres. În timpul acestor incidente, circa 2.500 de familii au reuşit să fugă din Sadad,  refugiindu-se în alte oraşe siriene, a subliniat sursa citată. Sadad, cu o populaţie de 15.000 de locuitori, a fost aproape în întregime distrus şi jefuit, bisericile au fost profanate şi prădate, la fel şi şcolile, spitalul, oficiul poştal  şi alte clădiri publice.

Mitropolitul sirian, care a deplâns lipsa ajutorului extern, a subliniat că acesta este al doilea masacru al creştinilor ca gravitate  în Orientul Mijlociu după bombardarea Bisericii „Maica Mântuirii Noastre” din Irak.  Creştinii sirieni au devenit ţinta rebelilor radicali care îi consideră colaboratori ai regimului al-Assad. Sute au murit, iar numărul refugiaţilor este în creştere. Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, au fost răpiţi în aprilie fără urmă de către islamişti. Extremiştii profită de războiul civil pentru curăţirea etnică, un ”genocid” la adresa creştinilor, a avertizat preşedintele Uniunii internaţionale a creştinilor, Joseph Hakim. Acesta a cerut o reacţie din partea comunităţii internaţionale faţă de ”uciderea creştinilor, decapitarea preoţilor, distrugerea bisericilor, răpirea episcopilor” în Orientul Mijlociu.

Sursa: http://www.puterea.ro