Celebrare patriarhală pentru Kosovopolje

Celebrare patriarhală pentru Kosovopolje

 

 

Cu ocazia comemorării zilei înfrângerii armatei sârbe la Kosovopolje de către otomani, în 1382, zi numită de sârbi „Vidovan”, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Irineu, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gračanica, în Kosovo.

 

Kosovopolje sau Câmpia Mierlei este un loc cu adânci semnificaţii istorice pentru poporul sârb.

Ierarhul a fost asistat de către Episcopii Teodosie de Ras şi Prizren, Atanasie de Zahumlje şi Herzegovina Ioan de Lipljan şi de 40 de preoţi şi diaconi veniţi din Serbia.  

Adresându-se credincioşilor, patriarhul a spus că Mântuitorul nu va permite ca provincia Kosovo să fie zdrobită şi umilită şi că trebuie să învieze. „Domnul nu va permite ca acest pământ să nu fie sârb. Kosovo este Ierusalimul nostru. Nu avem dreptul să uităm asta. Au fost multe migraţii şi plecări, multe suferinţe şi dureri, dar poporul a revenit pe pământurile lui. A revenit în case distruse şi incendiate, le-a reconstruit şi a reînceput viaţa” a spus patriarhul.

„Libertatea este cel mai mare dar care ne-a fost dat de Domnul şi libertatea sârbă este legată de onoarea Crucii, pentru care au luptat eroii din bătălia de la Kosovopolje şi pentru care au trăit apoi. Nu trebuie niciodată să uităm de Kosovo. Dacă noi îl uităm, ne uităm pe noi înşine, şi atâta timp cât el se află în conştiinţa noastră, în inima noastră, în iubirea noastră, atâta timp cât Kosovo este cântat de instrumentele noastre muzicale şi de cântăreţi, el va fi întotdeauna al nostru. Istoria ne învaţă asta”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com via doxologia.ro