Cinstitele moaște ale Sfântului Simeon au ajuns la Iași

Cinstitele moaște ale Sfântului Simeon au ajuns la Iași

Tudorel Rusu
 
 

Moaștele Sfântului Simeon din Muntele Minunat au ajuns în această seară la Catedrala mitropolitană din Iași, fiind aduse de arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț. La ceremonia de întâmpinare, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au mai fost prezenți Preasfințitul  Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, părinți consilieri și părinți protopopi din Arhiepiscopia Iașilor, preoții slujitori de la Catedrala mitropolitană, precum și numeroși credincioși și pelerini.

 
IPS Mitropolit Teofan, primind racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Simeon/ Foto: Tudorel Rusu

Cinstitele moaște ale Sfântului Simeon din Muntele Minunat au ajuns  în această seară la Catedrala mitropolitană din Iași, fiind întâmpinate în sunet de clopote și în cântări duhovnicești de numeroși credincioși de toate vârstele. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, au primit racla cu cinstitele odoare din brațele starețului Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc.

După ceremonia de întâmpinare ce a avut loc în fața reședinței mitropolitane, sfintele moaște au fost duse în catedrală, unde cei doi ierarhi prezenți și soborul slujitor au citit Acatistul Sfântului, credincioșii aflând astfel lucrurile binecuvântate și minunile din viața cinstitului Părinte Simeon din Muntele Minunat.

La finalul slujbei, starețul Mănăstirii Neamț a rostit un scurt cuvânt, în care a evidențiat importanța momentului: „Este o mare bucurie pentru Mănăstirea Neamț că am putut veni la Catedrala mitropolitană din Iași, în aceste cinstite zile de sărbătoare, cu moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat. Anul acesta se împlinesc 550 de ani de când Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a dăruit Capul Sfântului Simeon Mănăstirii Neamț, îmbodobindu-l cu o frumoasă diademă. De aceea cred că nu exista moment mai potrivit ca Sfântul Simeon, puțin cunoscut la noi în vremurile din urmă, să iasă la lumină, în aceste zile de aleasă sărbătoare”.

„Încă de la vârsta de 6 ani, Sfântul Simeon s-a dedicat pe sine lui Dumnezeu”

De asemenea, IPS Mitropolit Teofan a subliniat în câteva cuvinte cât de aleasă a fost viața Sfântului Simeon, încă din primii ani ai copilăriei: „Am luat aminte la cele cuprinse în Acatistul ce s-a rostit despre un lucru mai puțin obișnuit, anume că, încă de la vârsta de 6 ani, Sfântul Simeon s-a dedicat pe sine lui Dumnezeu. Observăm de aici voința puternică și mintea receptivă la cele înalte a minunatului copil, precum și adumbrirea Duhului Sfânt de care acesta a fost ocrotit, încă de la primii pași în viață. Cu siguranță, rugăciunile mamei lui și îngenuncherile tatălui său, au făcut ca pruncul Simeon să înțeleagă că nu există clipă mai valoroasă în această lume, decât cea dedicată Domnului Hristos. De aceea, privind la Sfântul Simeon din Muntele Minunat, trebuie să luăm aminte la noi înșine, care deși suntem în putere și în vârstă, nu am ajuns la starea la care Sfântul a ajuns încă de la 6 ani. Rog pe Bunul Dumnezeu ca moaștele Sfântului Simeon să ajungă la inimile multor mame și a multor tați, care să cunoască că principala lor menire e zămislirea și nașterea de prunci, și creșterea lor în frică de Dumnezeu și în rușine față de oameni, precum și în inimile tinerilor, prea adesea furați de cântecele de sirenă ale păcatului”.

La final, moaștele Sfântului Simeon au fost așezate în catedrală spre închinarea credincioșilor, alături de racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, urmând ca mâine dimineață, de la ora 06.30, să fie depuse spre închinarea pelerinilor, pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”. Mâine seară, de la ora 19.00, în cadrul pelerinajului „Calea sfinților”, moaștele Sfântului Simeon, alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva și de Icoana Maicii Domnului Prodromiţa adusă de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, vor fi scoase în procesiune pe străzile din Iași.

Sursa: doxologia.ro