Conflict cu ierarhul. Institutul teologic ortodox Saint-Serge se închide!

colloque_concile_premier_jour-298x295

Institutul Saint-Serge din Paris, fondat de rușii din exil odată cu venirea comunismului, a reprezentat, timp de 90 de ani, un loc al formării universitare prin excelență pentru toți studenții interesați de teologia ortodoxă. Serghei Bulgakov, primul decan al Institutului, Olivier Clément, Alexander Schmemann, John Meyendorff sunt doar câteva din personalitățile care au trecut pe la Saint-Serge, institut care, înainte de toate, reușise să depășească clivajele specifice bisericilor ortodoxe națioanle, devenind un loc privilegiat al întâlnirilor fecunde dintre Ortodoxie și cultura occidentală.

În urma unui conflict dintre Arhiepiscopul rus pentru Europa Occidentală Iov de Telmessos (Igor Getcha) și Consiliul de Administrație, Institutul a decis suspendarea activității didactice cel puțin pentru anul universitar 2015-2016.  Un comunicat al Institutui, dat publicității pe 16 iunie,  îl acuză pe Arhiepiscopul Iov că ”a vrut să-și extindă în mod ilegitim puterea asupra Insitututui, până la sufocarea acestuia”.

La sfârșitul anului academic, Arhiepiscopul Iov, ce deține funcția de rector (funcție mai degrabă simbolică, după statut), a refuzat să semneze diplomele studenților, lăsându-i într-o situație de provizorat. Ierarhul a cerut, în schimbul semnării actelor, ca Institutul să-i acorde funcția de președinte al Consiliului de Administrație, drept de veto la alegerea decanului și drept de invalidare a corpului profesoral.

Atunci când o delegație a studenților l-a rugat pe Arhiepiscop să rezolve problema, acesta i-a sfătuit ca, din ”prudență”, să se înscrie la altă instituție de învățământ în anul universitar 2015-2016.

În fața acestei manifestări ”a puterii absolute, pe care crede că o deține de la Dumnezeu, din cauza unei concepții false asupra episcopatului”, Consiliul profesorilor, în majoritate calificată, susținut de Consiliul de Administrație, în unanimitate, a decis suspendarea cursurilor pentru următorul an universitar.

Documentul precizează că ”ar fi mai bine pentru Institut să nu existe, decât să se abandoneze unei morți spirituale” și că decizia a fost luată în semn de rezistență față de ”concepția autocratică asupra episcopatului” a Arhiepiscopului Iov.

Declarația Institutului cere sprijin spiritual și canonic Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și pe cel al Mitropolitului Emanuel al Franței (tot din partea Patriarhiei Ecumenice) pentru continuarea activității didactice, asigurându-i pe toți susținătorii misiunii institutului că acest gest, ce presupune ”riscul de marginalizare și dispariție” este motivat de ”dorința de a apăra Biserica”.

În Franța, nu doar Biserica este separată de Stat, dar și învățământul. Institutele teologice au statut de universitate privată, putând acorda diplome canonice și diplome academice doar în urma unor acorduri cu insituțiile de învățământ laice (acord obținut de facto cu ușurință). Dată fiind această situație legală, pretențiile Arhiepiscopului Iov de a decide în chestiuni administrative ar fi imposibil de pus practică, chiar dacă și-ar găsi o legitimare de tip spiritual.

Sursa: http://www.orthonews.ro/conflict-cu-ierarhul-institutul-teologic-ortodox-saint-serge-se-inchide/