Consiliul Europei recunoaşte Patriarhiei Ecumenice dreptul de a folosi titlul “ecumenic”

Consiliul Europei recunoaşte Patriarhiei Ecumenice dreptul de a folosi titlul “ecumenic”

Comisia de la Veneţia, organism pan-european, care promovează  consolidarea democraţiei prin lege, a răspuns cererii efectuate de Ministerul Justiţiei de la Ankara, cu privire la respectarea de către Turcia, a standardelor europene, în cadrul libertăţilor religoase.

Această  comisie oferă dreptul Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol de a folosi titlul  de “ecumenic”, în timp ce statului turc îi recomandă minimalizarea restricţiilor privind libertatea religioasă.

Comisia critică autorităţile  turceşti pentru sprijinirea excesivă a fundaţiilor musulmane, pentru a obţine statulul de personalitate juridică, în timp ce altor instituţii, cărora le este permis în mod expres de către Convenţia pentru apărarea drepturilor omului, de a obţine aceste drepturi, le sunt refuzate cererile.

Acordarea unei instituţii religioase non-musulmane din Turcia, a titlului de entitate juridică este foarte importantă, deoarece le permite accesul la justiţie şi la protecţia proprietăţilor, a subliniat Comisia de la Veneţia.

În ceea ce priveşte dreptul Patriarhiei de la Constantinopol de a folosi termenul de “ecumenic”, Comisia consideră că nu există nici un motiv real de a-i fi interzis acest lucru, iar orice refuz din partea autorităţilor turceşti ar incălca autonomia Bisericii Ortodoxe din Turcia, în conformitate cu articolul 9 din Convenţia privind drepturile omului.

( http://www.romfea.gr/ , traducerea şi adaptarea: Andrei Andronic)

Sursa:www.doxologia.ro