Criza din Grecia: Creditorii vor să “reprofileze” bisericile ortodoxe

Criza din Grecia: Creditorii vor să “reprofileze” bisericile ortodoxe

Ciudățenia ajutorului financiar oferit Greciei este că datoria acestei țări nu doar nu scade, ci ajunge la dimensiuni şi mai impresionante. Potrivit datelotr unui ziar cu autoritate  “To Vima” la sfârșitul primului semestru din 2013 datoriile publice ale Greciei au ajuns la 321 miliarde de euro. Astfel, numai în 2013, datoria externă a țării a crescut cu 16 miliarde de euro. Potrivit expertului financiar Patrick Yanga, Grecia nu va putea să supraviețuiască, atâta timp cât i se va oferi asistență financiară. “Turnându-i vodcă unui alcoolic, doar veţi agrava boala. Aceasta nu îl va ajuta și nu îi va îmbunătăți starea. Grecia de la început a trebuit să renunțe la euro și să declare faliment.

Aceasta este singura cale reală de a schimba situația “, – a spus economistul. “Aceea spre ce este forțată Grecia este munca lui Sizif. Grecii împing în deal un bolovan mare, care inevitabil se rostogoleşte înapoi tot timpul. Mai devreme sau mai târziu, este este necesar de a opri aceasta nebunie “. Autoritățile elene au început să pregătească pe scară largă vânzarea proprietăților imobiliare deținute de stat. În special, au fost scoase în vanzare active, estimate la 20 de miliarde de euro. La cererea Uniunii Europene, aceste active vor fi primite de holdingul din Luxemburg, controlat de experții străini. Conform programului de privatizare desfăşurat, Grecia trebuie să scape de 80.000 de obiecte, care sunt deținute de către stat. Printre acestea sunt fostele întreprinderi de stat şi obiecte turistice.

Cu toate acestea, în noul număr (din 1. 09. 2013), al ziarului popular grec «Πρώτο Θέμα” (“Tema principala”) sunt publicate dokumente, potrivit cărora în lista obiectelor care vor fi scoase la licitaţie sau care îşi vor “schimba profilul de activitate” au fost incluse biserici ortodoxe, spitale, închisori și terenuri agricole. Ziariştii “Temei principale”  afirmă că toate aceste obiecte, au fost incluse în lista pentru vânzare sau “reprofilare” la insistența creditorilor europeni. Creditorii vor să transforme o parte din proprietățile menționate mai sus în case de vacanță, saloane-spa, terenuri de golf și centre de frumuseţe. În instituțiile medicale VIP, care vor oferi servicii pentru străini, se preconizează transformarea o parte din spitalele publice gratuite.

traducere pentru ortodox.md sursa pravoslavie.ru

Sursa: http://mitropolia.md