CUVINTE DE FOLOS din Predica PS Sebastian la Duminica Vameşului şi a fariseului (2013)

CUVINTE DE FOLOS

din Predica PS Sebastian la Duminica Vameşului şi a fariseului

*

 

Duminică, 24 februarie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Slatina.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pilda vameşului şi a fariseului, citită la Sfânta Liturghie, pildă care face obiectul începutului Triodului:

Ce învăţăm din cele auzite astăzi? Învăţăm că, atunci când venim înaintea lui Dumnezeu, să nu ne comparăm cu ceilalţi oameni! Să nu îndrăznim a fi mândri ori lăudăroşi, ca să nu devină rugăciunea noastră judecată, iar faptele noastre cele bune, şi aşa foarte puţine, să se prefacă în laude, căci aceasta nu e rugăciune! Nu face „doi bani” o astfel de rugăciune în faţa lui Dumnezeu!

Dar cum să ne rugăm? Aşa, ca vameşul: cu smerenie, interiorizându-ne şi rugându-ne mai întâi pentru noi; căutând cu pocăinţă la păcatele, slăbiciunile şi greşelile noastre de fiecare clipă, gândurile murdare, cuvintele urâte, ori planurile nedrepte pe care le urzim de multe ori împotriva celorlalţi. Să spunem lui Dumnezeu, în taină, un cuvânt de iertare, de cerere şi de ajutor pentru îndreptare întâi pentru noi, apoi pentru cei dragi nouă: pentru cei de lângă noi şi pentru cei plecaţi dintre noi, rudenii, cunoscuţi sau prieteni, pentru toţi cei care au nevoie de ajutorul, iar nu de judecata noastră aspră şi critică.

Iată ce am învăţat astăzi, dragii mei!

Am învăţat că, atunci când intrăm în biserică, să ne comportăm ca atare. Am înţeles că, venind aici, nu trebuie să ne întoarcem la casele noastre „neîndreptaţi”, cum s-a întâmplat cu fariseul. Să rugăm pe Dumnezeu să ne dea smerenia vameşului şi, mai ales, înţelepciunea de a învăţa să ne rugăm, pentru ca rugăciunea noastră să nu se prefacă în păcat − prin mândrie, judecată aspră la adresa aproapelui, ori lăudăroşenie −, ci întru smerenie şi gând de vinovăţie să-I cerem Domnului iertarea greşelilor şi îndreptarea noastră.