De comportament anticanonic îl învinuiesc pe Episcopul Artemie episcopii lui prigonitori.

De comportament anticanonic îl învinuiesc pe Episcopul Artemie episcopii lui prigonitori.

Episcopi ai Bisericii Sârbe, care de multe ori au încălcat sfintele canoane, pedepsindu-l, pensionându-l şi disponibilizându-l în mod anticanonic pe Episcopul Artemie, se întorc cu furie împotriva lui după întoarcerea sa în Kosovo şi săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii astăzi. Expunem declaraţiile Episcopului Irineu de Başka, făcute după întrunirea de astăzi a Sinodului Ierarhiei Bisericii Sârbe:

sursa: glassrbije.org  
,,Episcopul pensionar de Raşka şi Prizren, kir Artemie, de astăzi se află şi formal în rupere de Sinodul Ierarhiei, respectiv de Biserica Ortodoxă Sârbă” – a declarat într-o conferinţă de presă, care s-a ţinut la Patriarhia de Belgrad, respectabilul Episcop de Başka Irineu.
,,Respectabilul Episcop pensionar al Eparhiei de Raşka şi Prizren, kir Artemie, a părăsit de bunăvoie Mânăstirea Sisatovaci şi s-a dus fără binecuvântarea cuiva pe terenul fostei lui Eparhii de Raşka şi Prizren, unde a săvârşit astăzi dimineaţă Dumnezeiasca Liturghie. Din pricina comportamentului său anticanonic şi din cauza ne-disponibilităţii lui de a primi hotărârile Sinodului Ierarhiei, Episcopului Artemie i s-a interzis în luna octombrie din anul trecut, săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii şi a altor slujiri. Totuşi, în pofida acestora, Episcopul Artemie a săvârşit astăzi, fără aprobarea Sinodului Ierarhiei, Dumnezeiasca Liturghie la Mânăstirea Dupoki Potok din judeţul Zubin Potok în părţile de nord ale Kosovo, în coliturghisire cu un grup de clerici, adepţi ai săi, pentru care de asemenea este valabilă interdicţia de a sluji” – a declarat Episcopul Irineu.
,,Prin inadmisibila săvârşire a Dumnezeieştii Liturghii, lucru cu care a făcut abuz de ospitalitatea unei mânăstiri din Biserica Ortodoxă Sârbă, Episcopul Artemie a încălcat nişte canoane împreună cu adepţii săi, prin care el însuşi a pornit, prin acest act iresponsabil, pe drumul ruperii deschise şi flagrante şi s-a împotrivit unităţii sinodale a Bisericii Ortodoxe Sârbe”,- se menţionează în Comunicatul dat publicităţii, emis de şedinţa Sinodului Ierarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe. La sfârşitul acestui Comunicat, poporul credincios este chemat să nu accepte neadevărurile şi speculaţiile Episcopului Artemie şi a grupului schismatic alcătuit din susţinătorii lui, iar credinciosul popor să nu participe la activităţile lor anti-bisericeşti. În sfârşit, se menţionează că membri Sinodului Ierarhiei au avut convorbiri şi pentru înfiinţarea unei noi eparhii, prin fuzionarea unor părţi din Eparhiile Niş, Sumantia şi Branicevo, fapt care va avea drept urmare înfiinţarea Eparhiei de Krushevatz.

 

 

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_8097.html)  

4 comentarii la „De comportament anticanonic îl învinuiesc pe Episcopul Artemie episcopii lui prigonitori.”

 1. fratilor spune ti mai mult ca nu inteleg cu ce ia suparat pe sinodali acest episcop !!ce au cu el? nu am gasit nicaieri ! multumesc!

  1. Din informatiile pe care le-am primit, in Serbia s-a declansat o intreaga campanie mediatica de denigrare a Episcopului Artemie, in special de posturile apropiate de linia occidentala (cum ar fi B92). Episcopul este acuzat indeosebi pentru ca a refuzat sa colaboreze cu institutiile albaneze din Kosovo si, de asemenea, cu trusturile de constructii ale liderilor UCK – ceea ce ar fi insemnat, practic, reconstruirea manastirilor de catre cei care le-au distrus (!). De fapt, avem toate motivele sa credem ca episcopul Artemie a stat inaintea atat intereselor politice americano-albaneze, cat si in fata intereselor mafiote legate de “reconstruirea” manastirilor sarbesti, pe bani grei, de catre teroristii care au le-au vandalizat.

   Afacerea reconstruirii manastirilor din Kosovo de trusturile conduse de lideri albanezi a depins de un Memorandum propus de Washington prin care institutiile albaneze ar fi fost recunoscute oficial chiar de Biserica Sarba, in conditiile in care nicio alta institutie a statului sarb nu recunoaste, pana in prezent, statul kosovar.

   In joc mai era si o strategie de refacere a imaginii Kosovo-ului albanez, care trebuia prezentat drept “tolerant” pentru a sterge din faptele pentru care gruparile inarmate ale albanezilor s-au facut cunoscute: ucideri, trafic de organe omenesti, distrugerea manastirilor, trafic de droguri ce s-a dezvoltat exponential, mafia albaneza depasind in putere chiar si pe cele “clasice”, in conditiile in care zona este… “supravegheata” de NATO. Cum sa dai, asadar, pe mana talharilor si a celor care le-au distrus cu deosebita ravna, manastirile ortodoxe?

   Mitr. Amfilohie si episcopul (pensionar) Atanasie (cei care acum l-au tradat pe Artemie) au insistat foarte mult pe langa Patriarhul Pavle ca Memorandumul sa fie semnat, insistente care nu au avut succes datorita episcopului Artemie.

   Vladica Artemie a platit greu impotrivirea fata de planurile americane si fata de terorismul albanez local (iata, asadar, cum lupta SUA impotriva terorismului, girand grupari ca UCK si finantandu-le afacerile)… Marea durere este ca fratii sau, unii fosti impreuna-ucenici ai Sf. Iustin Popovici, au putut ajunge la o treapta atat de joasa a tradarii si a inhamarii la planurile masonice…

   Episcopul Artemie este unul dintre cei mai incomozi din Serbia (si, probabil, din intreaga Biserica Ortodoxa Universala). Pe langa faptul ca a fost singurul din Serbia care a semnat Marturisirea de credinta de la Volos, a sesizat in mod repetat Sinodul Sarb cu privire la problemele dogmatice grave care sunt ridicate de Acordul de la Ravenna, contestand utilitatea participarii la “dialogul” cu catolicii.

   Un alt eveniment prin care s-a facut remarcat a fost vizita intreprinsa de Joe Biden in Serbia, in mai anul trecut. Episcopul Artemie a refuzat sa ii dea binecuvantarea pe vicepresedintelui american Joe Biden de a vizita manastirea Decani din Kosovo. P. S. Artemie a refuzat sa il primeasca pe Biden deoarece acesta vizita Kosovo ca stat independent. Sinodul sarb a criticat insa decizia episcopului, cerandu-si scuze oficialului american…

   P.S. Artemie a mai fost hartuit si in trecut, de aceasta data de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care a incercat sa-i interzica accesul la Muntele Athos!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: