De sărbătoarea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Întâistătătorul Bisericii Ruse a oficiat Liturghia în paraclisul școlilor teologice din Moscova

De sărbătoarea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Întâistătătorul Bisericii Ruse a oficiat Liturghia în paraclisul școlilor teologice din Moscova

 

La 14 octombrie 2014, de sărbătoarea Acoperământului Preasfintei Stăpâni noastre Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat Dumnezeiasca liturghie în biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a școlilor teologice din Moscova în lavra „Sfânta Treime” a sfântului Serghie.

Astăzi, de ziua hramului bisericii Academiei, este marcată aniversarea a 200 de ani de la amplasarea școlilor teologice din Moscova în incinta lavrei „Sfânta Treime” a sfântului Serghie.

Cu Sanctitatea Sa au coslujit: mitropolitul de Astana şi Kazahstan Alexandr, şeful Districtului mitropolitan în Republica Kazahstan; mitropolitul de Cernogoria şi Primorie Amfilohii (Biserica Ortodoxă Sârbă); mitropolitul de Irkutsk și Angarsk Vadim; mitropolitul de Tamasos şi Orinis Isaia (Biserica Ortodoxă a Ciprului); mitropolitul de Tambov şi Rasskazovo Feodosii; mitropolitul de Borispol şi Brovary Antonii, şeful Direcției executive a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, rectorul şcolilor teologice din Kiev; arhiepiscopul de Vereia Evghenii, preşedintele Comitetului Didactic al Bisericii Ortodoxe Ruse, rectorul Academiei de teologie din Moscova; arhiepiscopul de Novogrudok şi Lida Gurii, şeful Direcației executive a Exarhatului de Belarus; arhiepiscopul de Serghiev-Posad Feognost, preşedintele Departamentului Sinodal pentru mănăstiri şi monahism, locțiitorul lavrei „Sfânta Treime” a sfântului Serghie; rectorul şcolilor teologice din Sanct-Petersburg arhiepiscopul de Petergof Amvrosie; episcop de Zaraisk Constantin, rectorul seminarului teologic din Kolomna; secretarul Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii pentru or. Moscova protoiereul Vladimir Divakov; arhimandritul Venedict (Kneazev), cel mai în vârstă profesor al Academiei teologice din Moscova; blagocinul lavrei „Sfânta Treime” a sfântului Serghie arhimandritul Pavel (Krivonogov); protoiereul Dimitrii Smirnov, prim-vicepreşedintele Comisiei Patriarhale pentru familie şi protecţia mamei şi copilului; rectorul Universităţii Ortodoxe Umanistice „Sfântul Tihon” protoiereul Vladimir Vorobiev; vicepreședintele Direcției executive a Patriarhiei Moscovei arhimandritul Sava (Tutunov); arhimandritul Feoctist (Dimitrov), reprezentantul Patriarhului Bulgariei pe lângă Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii; arhimandritul Serafim (Rakovski), rectorul seminarului teologic din Odesa; egumenul Piotr (Eremeev), locţiitor la mănăstirea stavropighială „Sfântul mitropolit Petru” din Vysokoie, rectorul Universităţii Ortodoxe din Rusia; rectori și reprezentanți ai școlilor teologice ale Bisericii Ortodoxe Ruse în treaptă de preot.

În timpul serviciului divin s-au rugat: mitropolitul de Vladimir şi Suzdal Evloghii; episcopul de Moravice Antonie, reprezentantul Patriarhului Serbiei pe lângă Patriarhul Moscovei; studenți ai școlilor teologice din Moscova.

În biserică au fost prezenți: reprezentantul plenipotenţiar al Preşedintelui FR în districtul federal Centru Beglov;  viceministrul culturii FR G.U. Pirumov; preşedintele Comitetului Dumei de Stat al AF a FR pentru regulament şi organizarea lucrului Dumei de Stat a AF a FR S.A. Popov; viceguvernatorul de Sanct-Petersburg I.B. Divinski.

A cântat corul mixt al Academiei teologice sub conducerea egumenului Nichifor (Kirzin).

După ectenia specială Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat rugăciunea pentru pacea în Ucraina.

În timpul Liturghiei Preafericitul Patriarh Chiril a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Dimitrii Savenkov, clericul  bisericii academiei „Acoperământul Maicii Domnului”, student al ATM.

Predica înainte de împărtășanie a ținut-o preotul Dimitrii Baritski.

După încheierea serviciului divin arhiepiscopul de Vereia Evghenii l-a salutat pe Preafericitul Stăpân și i-a adus în dar Sanctității Sale icoana Arătării Maicii Domnului cuviosului Serghie de Radonej.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat către credincioși cu o predică.

Preafericitul Patriarh a transmis în dar bisericii Academiei copia icoanei Maicii Domnului de la Kazani.

Preafericitul Stăpân i-a înmânat arhiepiscopului Evghenii o cruce jubiliară și o panaghie „în semn de recunoștință pentru trudele de 20 de ani în funcția de rector al Academiei teologice din Moscova”. Conform spuselor Sanctității Sale, „arhiepiscopul Evghenii în calitate de președinte al Comitetului Didactic duce o responsabilitate deosebită în realizarea acelor schimbări în sistemul învățământului teologic duhovnicesc, care au fost adoptate de Soboarele noastre Arhierești”.

Pentru trudele sârguincioase arhipăstorești și cu prilejul aniversării a 25 de ani de la hirotonia arhierească, Preafericitul Patriarh Chiril l-a decorat pe mitropolitul de Astana și Kazahstan Alexandr cu o panaghie memorabilă a Patriarhului.

Pentru trudele de misionarism sârguincioase și cu ocazia aniversării a 60 de ani din ziua nașterii, Întâistătătorul Bisericii Ruse l-a decorat pe mitropolitul de Irkutsk și Angarsk Vadim cu ordinul sfântului ierarh Inochentie, mitropolitul de Moscova și Kolomna, de gradul II.

Serviciul de presă al Partriarhului Moscovei și al întregii Rusii

%d blogeri au apreciat: