De sărbătoarea Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Întâistătătorul Bisericii Ruse a sfinţit biserica în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă în or. Surgut

De sărbătoarea Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Întâistătătorul Bisericii Ruse a sfinţit biserica în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă în or. Surgut

La 21 septembrie 2013, de sărbătoarea Naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat cinul sfinţirii mari a bisericii în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă în or. Surgut şi Dumnezeiasca liturghie în biserica nou sfinţită.

Împreună cu Sanctitatea Sa au slujit: mitropolitul de Saransk şi Mordovia Varsonufii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Salehard şi Novyi Urengoi Nicolai; episcopul de Hanty-Mansiisk şi Surgut Pavel; protoiereul Nicolai Matviiciuk, preşedintele consiliului blagocinilor Eparhiei de Hanty-Mansiisk; protoiereul Nicolai Şitman, cel mai vârstnic cleric al eparhiei, parohul bisericii în cinstea Sf. mmc. Teodor Stratilat din satul Fedorovskoie, raionul Surgut; protoiereul Antonii Isakov, parohul bisericii în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţa; clerul Eparhiei de Hanty-Mansiisk.

La serviciu divin au asistat: guvernatorul districtului autonom Hanty-Mansiisk – Iugra N.V. Komarova, inspectorul federal principal în districtul autonom Hanty-Mansiisk – Iugra D.B. Kuzmenko; preşedintele Departamentului Sinodal informaţional V.R. Legoida; primarul or. Surgut D.V. Popov; directorul general „Surgutneftegaz” V.L. Bogdanov.

Au cântat corul arhieresc al clericilor Eparhiei de Hanty-Mansiisk. (regent – preotul Grigorii Beleanin) şi corul bisericesc mixt din or. Surgut (regent – Anastasia Panfilova).

Predica înainte de împărtăşanie a ţinut-o parohul bisericii în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe protoiereul Antonii Isakov.

Postul de televiziune orăşenesc „SurgutInformTV” a efectuat emisia serviciului divin, care a putut fi urmărit pe monitoarele, situate alături de catedrală.

După terminarea serviciului divin a fost oficiată slavoslovia sărbătorii.

În numele clerului şi al păstoriţilor Preafericitul Stăpân a fost salutat de episcopul de Hanty-Mansiisk Pavel, care i-a adus în dar Sanctităţii Sale icoana sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă.

Preafericitul Patriarh s-a adresat către cei prezenţi cu o predică. În dar bisericii nou sfinţite Întâistătătorul a transmis icoana cuviosului Serafim de Sarov.

Prin ordonanţa Preafericitului Patriarh, pentru ajutorul acordat în împodobirea catedralei „Învierea Domnului” din or. Hanty-Mansiisk, directorul general „Surgutneftegaz” V.L. Bogdanov este decorat cu ordinul sfântului cuviosului cneaz Daniil al Moscovei de gradul I.

„Vladimir Leonidovici a muncit foarte mult pentru ca să fie biserici ale lui Dumnezeu nu doar în Surgut – dumnealui depune multe puteri în renaşterea vieţii duhovniceşti. Eu am luat decizia să-i înmânez înalta decoraţie a Patriarhului în or. Moscova. Sper că noi împreună într-una din zilele de sărbătoare, la catedrala „Hristos Mântuitorul”, ne vom întâlni, ca să vă pot aduce mulţumiri în prezenţa nu doar a acelor persoane, care vor fi în biserică, dar în faţa întregii noastre Biserici pentru trudele Dumneavoastră”, a spus Preafericitul Patriarh Chiril şi i-a transmis lui V.L. Bogdanov icoana lui Hristos Mântuitorul.

Pentru ajutorul acordat în constuirea complexului bisericesc în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţa în or. Surgut, Preafericitul Patriarh Chiril l-a decorat pe directorul „Sibpromstroi” N.C. Storojuk cu ordinul cuviosului Serghie de Radonej de gradul II şi pe preşedintele consiliului de directori „Sibpromstroi” V.A. Kojaev cu ordinul cuviosului Serafim de Sarov de gradul II.

Credincioşilor au fost împărţite iconiţe ale sfântului Gheorghe Purtătorul de Biruinţă cu binecuvântarea Patriarhului.

***

Complexul bisericesc în cinstea sfântului Gheorghe Purtătorul de Biruinţă include biserica principală în cinstea sfântului mare mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă şi biserica de botez în cinstea sfântului Calinic, patriarhul Constantinopolului, precum şi casa parohială, un centru social de ajutorare a familiilor şi copiilor, clădirea reşedinţei direcţiei eparhiale din or. Surgut, Eparhia de Hanty-Mansiisk. Este construit în anii 2011 – 2013 de întreprinderea „Sibpromstroi”.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii

%d blogeri au apreciat: