De ziua răposării cuviosului Serghie de Radonej Întâistătătorul Bisericii Ruse a condus solemnitățile din lavra „Sfânta Treime” a sfântului Serghie

De ziua răposării cuviosului Serghie de Radonej Întâistătătorul Bisericii Ruse a condus solemnitățile din lavra „Sfânta Treime” a sfântului Serghie

La 8 octombrie 2014, de ziua răposării sfântului Serghie, egumenul de Radonej, făcătorul de minuni al întregii Rusii (1392), Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat Dumnezeiasca liturghie la catedrala „Adormirea Maicii Domnului” a lavrei „Sfânta Treime” a sfântului Serghie.

Cu Sanctitatea Sa au coslujit: mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine Onufrii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina; mitropolitul de Minsk şi Slutsk Pavel, exarh Patriarhal al întregii Belarus; mitropolitul de Cebocsary și Ciuvașia Varava; mitropolitul de Voronej și Liski Serghii; mitropolitul de Tula și Efremov Alexii; mitropolitul de Istra Arsenii, primul vicar al Patriarhului Moscovei şi a întregii Rusii pentru or. Moscova; mitropolitul de Vladimir şi Suzdal Evlogfhii; mitropolitul de Tambov şi Rasskazovo Feodosii; mitropolitul de Penza şi Nijnii Lomov Serafim; mitropolitul de Zagreb și Ljubljana Porfirii (Biserica Ortodoxă a Serbiei);

arhiepiscopul de Serghiev-Posad Feognost, preşedintele Departamentului Sinodal pentru mănăstiri şi monahism, locţiitor la lavra „Sfânta Treime” a sfântului Serghie; arhiepiscopul de Egorievsk Marc, şeful Direcţiei pentru instituţiile din străinătate a Patriarhiei Moscovei, șef al Direcției financiar-economice; episcopul de Dmitrov Feofilact, locţiitor la mănăstirea stavropighială de călugări „Sfântul apostol Andrei”, or. Moscova; episcopul de Moravice Antonie, reprezentantul Patriarhului Serbiei pe lângă Patriarhul Moscovei; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Orehovo-Zuevo Panteleimon, preşedintele Departamentului Sinodal pentru caritatea bisericească şi slujirea socială; episcopul de Hanty-Mansiisk şi Surgut Pavel; episcopul de Voskresensk Sava, prim locțiitor al șefului Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; arhiepiscopul de Vologda şi Velikii Ustiug Ignatii; episcop de Smolensk şi Veazma Isidor; episcopul  de Șcigrovsk și Manturovo Paisii; protoiereul Vladimir Divakov, secretarul Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii pentru or. Moscova; arhimandritul Alexii (Polikarpov), locţiitor la mănăstirea stavropighială „Sfântul Daniil”; arhimandritul Elisei, egumenul mănăstirii „Simonopetru” pe Sfântul Mute Athos; arhimandritul Feoctist (Dimitrov), reprezentantul Patriarhului Bulgariei pe lângă Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii; arhimandritul Porfirii (Şutov), locţiitor la mănăstirea stavropighială din Solovki; blagocinul lavrei „Sfânta Treime” a sfântului Serghie arhimandritul Pavel (Krivonogov); egumenul Varfolomei (Petrov), locțiitor la mănăstirea „Sfântul ierarh Nicolae” din Ugreșa; protoiereul Mihail Dudici (Biserica Ortodoxă Poloneză); clerici.

Printre cei prezenți în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” au fost: mitropolitul de Limassol Atanasie (Biserica Ortodoxă a Ciprului); participanții la adunarea egumenilor și a egumenelor de la mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ruse, care este organizată în lavra „Sfânta Treime” a sfântului Serghie. În cadrul sărbătoririi aniversării a 700 d ani din ziua nașterii sfântului Serghie de Radonej la serviciul divin au fost prezenți: reprezentantul plenipotenţiar al Preşedintelui FR în districtul federal Centru, președintele Consiliului pe lângă Președintele GR pentru problemele căzăcimii A.D. Beglov; ministrul resurselor naturale şi al ecologiei FR S.E. Donskoi; ; directorul general  al corporație de Stat pentru energia atomică „Rosatom” S.V. Kirienko; preşedintele Comitetului Dumei de Stat al AF a FR pentru problemele CSI L.E. Slutskii; guvernatorul regiunii Tula V.S. Gruzdev;  președintele Dumei regionale Moscova I.Iu. Bryntsalov; ministrul culturii regiunii Moscova O.A. Rojnov; șeful administrației raionului Serghiev Posad, regiunea Moscova, S.A. Pahomov; șeful administrației or. Serghiev Posad V.V. Bukin; şeful raionului Odintsovo din regiunea Moscova A.R. Ivanov.

Cântările liturgice au fost interpretate de corul lavrei „Sfânta Treime” a sfântului Serghie (regent – arhimandritul Gleb (Kojevnikov).

După ectenia specială Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat rugăciunea pentru pace în Ucraina.

În timpul Dumnezeieștii liturghii Întâistătătorul Bisericii Ruse a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Valerii Duhanin, prorectorul pentru studii al seminarului teologic „Sfântul ierarh Nicolae” din Ugreșa.

Predica înainte de Împărtășanie a ținut-o călugărul lavrei Arhimandritul Ilie (Reizmir).

În această zi servicii divine arhierești au fost săvârșite și în alte biserici ale lavrei. Dumnezeiasca liturghie în catedrala „Sfânta Treime” a fost condusă de mitropolitul de Sanct-Petersburg și Ladoga Varsonofii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; în biserica-trapeză „Sfântul Serghie” – de mitropolitul de Krutitse și Kolomna Iuvenalii, în biserica „Sfântul Duh” – de preşedintele Departamentului pentru relaţiile externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei mitropolitul de Volokolamsk Ilarion; în biserica academiei „Acoperământul Maicii Domnului” – de mitropolitul de Taşkent şi Uzbekistan Vichentii, şeful districtului mitropolitan de Asia Mijlocie; în biserica „Sfântul Ioan Scărarul” – de mitropolitul de Ternopol şi Kremenets Serghii; în schitul Cernigov – de mitropolitul de Belgorod şi Staryi Okol Ioan, preşedintele Departamentului Sinodal de misionarism.

După încheierea Liturghiei Preafericitul Stăpân a oficiat un Te Deum pe Piața Sobornicească a lavrei în fața icoanei venerate a sfântului Serghie de Radonej. Cu Sanctitatea Sa au coslujit un sobor de ierarhi, care au oficiat liturghia de ziua adormirii sfântului Serghie, egumenul de Radonej, în toate bisericile din mănăstire. După Te Deum Preafericitul Patriarh Chiril s-a adresat de pe balconul încăperilor Patriarhului către participanții la solemnități cu o predică.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a binecuvântat pe voluntari – tineri și tinere, care acordă ajutor la organizarea solemnităților consacrate aniversării a 700 de ani de la nașterea sfântului Serghie de Radonej cu binecuvântarea Patriarhului.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

 

%d blogeri au apreciat: