Departamentul de Stat a publicat date despre discriminarea BOUkr în Ucraina

27 iunie 2024 11:50

Autor: Uniunea jurnaliștilor ortodocși 
SUA. Departamentul de Stat. Imagine: Liga.netSUA. Departamentul de Stat. Imagine: Liga.net

SUA. Departamentul de Stat. Imagine: Liga.net

Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport nou privind libertatea religioasă în Ucraina.

În raport sunt enumerate cazuri concrete de presiune a guvernului ucrainean asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOUkr).

În ceea ce privește confiscarea lăcașurilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în raport se precizează: „Biserica Ortodoxă Ucraineană a informat din nou despre amenințări și atacuri violente asupra enoriașilor și a clădirilor sale, acuzând Biserica Ortodoxă a Ucrainei de confiscarea bisericilor care aparțineau Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În BOaU au declarat că enoriașii, și nu BOaU, sunt cei care au inițiat transferurile de jurisdicție în limitele prevederilor legale”.

Departamentul de Stat a remarcat că Biserica Ortodoxă Ucraineană a continuat să-și afirme independența față de Patriarhia Moscovei, deși reprezentanții BOaU, guvernul și grupuri ale societății civile au continuă să afirme că BOUkr rămâne subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse.

În capitolul „Abuzuri care împiedică oamenii să desfășoare activități religioase individuale sau în comuniunee cu alții”, raportul include fapte precum semnarea de către Președintelui Zelenski a legii care impune sancțiuni împotriva ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene; în mass-media – utilizarea sistematică a sintagmei „Patriarhia Moscovei” alături de abrevierea oficială BOUkr, contrar Statutului Bisericii, și constatările grupului de experți pe care Biserica Ortodoxă Ucraineană le-a numit „nelegale și părtinitoare”. Expretiza a stabilit că Biserica Ortodoxă Ucraineană rămâne afiliată și subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida afirmațiilor reprezentanților Bisericii că s-a separat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Un loc special în Raport îl ocupă adoptarea în prima lectură a Legii 8371, pe care Biserica Ortodoxă Ucraineană a numit-o discriminatorie deoarece proiectul de lege dat contrazice Constituția.

În Raport se subliniază că „Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, și-a exprimat îngrijorarea că restricțiile propuse în proiectul de lege va încălca libertatea religioasă și dreptul internațional în sfera drepturilor omului. Unii experți în religie au afirmat că guvernul are deja un cadru legal suficient în temeiul legilor existente pentru a aborda problemele de securitate legate de religie și că nu este nevoie de orice legislație suplimentară”.

Raportul Departamentului de Stat include, de asemenea, informații despre interdicțiile ilegale de către consiliile municipale privind activitățile Biserici Ortodoxe Ucrainene în regiunile lor. Aceste interdicții sunt descrise în document drept simbolice și se notează că ONU a declarat că în aceste cazuri, consiliile locale fac abuz de autoritate.

În Raport, de asemenea, sunt menționate procedurile judiciare împotriva reprezentanților Bisericii Ortodoxe Ucrainene, inclusiv cazul mitropolitului Ionatan (Elețkih) de Tulcin și Brațlav și încălcările documentate de ONU în anchete și în cazul mitropolitului Ioasaf, fostul conducător al Eparhiei de Kirovohrad al Biserici Ortodoxe Ucrainene, și secretarului eparhial Roman Kondratiuk.

În Raport se subliniază că rugăciunile și procesiunile de pelerinaj ale BOaU și ale Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (BGCU) s-au desfășurat fără complicații, în timp ce reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și poliția au obstrucționat pelerinajul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de la Kamianeț-Podilski, regiunea Hmelnițkii, până la Lavra Poceaev din regiunea Ternopil.

Raportul Departamentului de Stat documentează evacuarea forțată a călugărilor din Lavra Peșterilor de la Kiev și include citate din discursurile lui Volodimir Zelenski și ale ministrului Culturii de atunci, Oleksandr Tkacenko, în sprijinul acestei campanii.

„Pe 29 martie, Președintele Zelenski a numit începutul evacuării Biserici Ortodoxe Ucrainene din Lavră un pas către „întărirea independenței spirituale a națiunii noastre și protejarea societății noastre de manipulările vechi și cinice ale religiei de la Moscova. Ucraina este un teritoriu al celei mai mari libertăți religioase, în partea noastră a Europei, așa a fost din 1991. Așa va fi mereu”. Evacuarea a atras o atenție semnificativă a presei și a provocat proteste publice și demonstrații ale susținătorilor și oponenților Biserici Ortodoxe Ucrainene la fața locului, inclusiv al unor călugări”, se arată în document.

De asemenea, Departamentul de Stat a remarcat că pe tot parcursul anului, guvernul ucrainean a respins cererile depuse de parohiile Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Cernihiv, Kamianeț-Podilski și Kremeneț de a folosi clădirile bisericilor istorice de stat.

În Raport mai sunt incluse declarații și decrete ale Președintelui Ucrainei care denotă abuzuri legate de discriminare sau tratament inegal. În acest capitol se vorbește despre schimbarea zilei de celebrare a Crăciunului și declarațiile ulterioare la acest subiect.

UJO a informat mai devreme că pe 12 martie 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în masă la locul de muncă și domiciliul jurnaliștilor ucraineni și al apărătorilor drepturilor omului. S-au efectuat descinderi la angajații resurselor online „Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși” și „Primul Kozațki „, la organizația civică „Mirenii” și inițiativa pentru drepturile omului „Centrul de protecție juridică”. Patru jurnaliști și apărători ai drepturilor omului — protoiereul Serhii Certilin, Andrii Ovcearenko, Valerii Stupnițki și Volodimir Bobeciko — au fost arestați și plasați într-un centru de arest preventiv.

Sursa: https://spzh.live/ro/news/80929-hosdep-opublikoval-dannye-o-diskriminatsii-upts-v-ukraine?fbclid=IwY2xjawD2KvJleHRuA2FlbQIxMQABHQltHHRT5qyzXOndWMEPKus_CQwlE0yh7Ca88-s7eIxMjlK-GAUyUXTwmA_aem_URC11mXOtkxu4-C5M4BB0w