Deschidere spre Moscova a SS Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic

Deschidere spre Moscova a SS Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic

 

 ssbart

 

În timpul unui interviu acordat televiziunii estoniene ETV, Sanctitatea Sa Bartolomeu şi-a exprimat deschiderea în promovarea de relaţii frăţeşti cu Patriarhia Moscovei.

„Dorim să avem numai relaţii bune şi o colaborare prolifică împreună cu cealaltă parte a Bisericii Ortodoxe din Estonia, dar, după cum se poate înţelege, acest lucru nu depinde doar de noi, Biserica Autonomă a Estoniei, ci şi de cealaltă parte care se află sub ascultarea Bisericii Surori a Rusiei” a spus Patriarhul Ecumenic în interviul oferit la televiziunea de stat a Estoniei.

„Dacă se doreşte din partea lor să avem o colaborare fructuoasă, noi suntem pregătiţi în acest sens” a spus Patriarhul Ecumenic, care, în timpul şederii la Tallinn, a vizitat biserica rusească din oraş şi s-a întâlnit cu Mitropolitul Corneliu al Patriarhiei Ruse.

Este de menţionat că atunci când, în luna iunie 2013, Patriarhul Rusiei a vizitat Estonia, nu a recunoscut Biserica Ortodoxă Autonomă a Estoniei aflată în jurisdicţia Patriarhiei Ecumenice.

În interviu, Patriarhul Ecumenic a menţionat că „Noi am dori să existe o singură Biserică în ţară, respectiv Biserica Autonomă a Estoniei, dar circumstanţele istorice şi politice au creat această diferenţiere care există”.

Relaţiile cu Rusia

Jurnalistul eston Indrek Treufeldt l-a întrebat pe Patriarhul Ecumenic despre relaţiile Constantinopolului cu Moscova. SS Bartolomeu a admis faptul că în fiecare familie există probleme, afirmând că „Patriarhia Ecumenică este în favoarea relaţiilor frăţeşti, a înţelegerii şi a respectului reciproc, nu numai în Estonia, dar şi în întreaga lume. Pentru aceasta, Patriarhia Ecumenică este deschisă dialogului frăţesc cu celelalte Biserici creştine şi, în ultimii 30 de ani, şi cu Islamul şi Iudaismul, pentru a promova împreună buna înţelegere şi pacea în întreaga lume”.

Fără a intra în detalii privind punctele divergente dintre cele două Biserici, SS Bartolomeu a reamintit că „Biserica Ortodoxă a Rusiei este cea de a cincea Patriarhie din familia Ortodoxă, după cele patru patriarhii istorice, cea a Constantinopolului, a Alexandriei, a Antiohiei şi a Ierusalimului; (în diptice, n. tr.) Biserica Ortodoxă Rusă este prima dintre noile patriarhii”.

„Ruşii au primit autonomia de la Patriarhia Ecumenică în secolul al XVI-lea. Până atunci au aparţinut familiei Tronului Patriarhiei Ecumenice”.

Viaţa în Turcia

„Cum trăieşte un conducător religios ortodox într-o ţară musulmană, precum Turcia?” a întrebat jurnalistul eston.

„Adevărul este că până de curând, nu a fost deloc uşor nici pentru noi, nici pentru celelalte minorităţi. Am avut destule probleme deoarece au existat discriminări ale minorităţilor. Eram consideraţi cetăţeni de categoria a doua. Doar în ultimii ani s-a văzut o schimbare pozitivă în comportamentul conducătorilor vizavi de minorităţi şi faţă de Patriarhia Ecumenică” a răspuns SS Bartolomeu.

Patriarhul Ecumenic s-a referit şi la tema „Halki”, dar şi la relaţiile Patriarhiei cu guvernul Turciei. „Suntem recunoscători Primului Ministru Erdogan şi Guvernului acestuia şi credem că şi celelalte probleme ale noastre, precum Facultatea din Halki, se vor rezolva. (…) Sper ca în curând să sărbătorim redeschiderea Facultăţii de Teologie”.

Dialogul teologic cu Roma

„Cea mai mare problemă rămâne tema protiei (întâietăţii). A exista şi există întâietate în Bisercă, dar este vorba despre interpretarea şi implementarea acestei întâietăţi” a spus Patriarhul Ecumenic, referindu-se la subiectul dialogului teologic ortodox-catolic.

Patriarhul Ecumenic a făcut referire la legătura prietenească pe care o păstrează cu noul Papă Francisc şi a făcut cunoscut faptul că, în noiembrie 2014, Papa va vizita Constantinopolul şi că acesta este dornic de a săvârşi un pelerinaj la Locurile Sfinte.

 „Noi, ortodocşii, dorim să vedem cum a fost interpretată şi cum lucrează protia în Biserică în primul mileniu, atunci când Bisericile erau încă unite. Cu ajutorul harului lui Dumnezeu, sperăm că vom rezolva şi această problemă, precum şi celelalte probleme şi să devenim o Biserică unită”.

Sursa: http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3614&catid=1

Traducere:  Aurelian-Nicolae Iftimiu