Descoperire: mormânt anglo-saxon al unei tinere creştine din secolul al 7-lea

Descoperire: mormânt anglo-saxon al unei tinere creştine din secolul al 7-lea

Cercetătorii au descoperit mormântul unei tinere de 16 ani, îmbrăcată în veşminte de preţ, odihnindu-se pe un pat ornamental.

Se crede astfel că era o nobilă. Este un mister deocamdată cum a murit tânăra nobilă creştină, însă la deshumare, arheologii au găsit-o purtând la gât o cruce de aur, ceea ce confirmă religia ei creştină.

Mormântul vechi de 1400 de ani este bine păstrat şi a fost descoperit de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, care l-au descris ca fiind “uimitor”.

Situl funerar este la Trumpington Meadows, un sat de lângă Cambridge, şi arată rădăcinile creştine ale anglo-saxonilor din veacul al 7-lea. Mormântul datează din perioada imediat următoare a trimiterii unui călugăr roman, Sf. Augustin, de către Papa Grigorie cel Mare, să convertească pe englezi (595).

Începând cu regiunea Kent, echipa de 40 de misionari s-au răspândit în tot pământul britanic, Augustin devenind primul Arhiepiscop de Canterbury 2 ani mai târziu. Creştinătatea a coexistat cu religia păgână a pământului încă o perioadă de timp.

Cercetătorii sugerează posibilitatea unei perioade de tranziţie între păgânism şi creştinism, căci fata a fost îngropată şi cu un cuţit şi cu şiraguri de mărgele de sticlă, pentru a fi folosite în viaţa de apoi. Acest lucru este considerat o tradiţie păgână, acela de a pune bunuri pământeşti pentru viaţa de apoi, şi contrar credinţei creştine. Dr. Sam Lewsey, expert în cimitirele anglo-saxon, a spus: „Aceasta este o descoperire foarte rară. Este cel mai uimitor lucru pe care l-am întâlnit”.

„Creştinismul a început la vârful societăţii şi s-a transmis mai departe. A fi îngropat în acest fel, cu un asemenea obiect valoros, înseamnă că fata e de familie nobilă sau chiar regală. Acestă cruce este dintr-un material care era în circulaţie în cea mai înaltă sferă a societăţii” a adăugat el.

Mormântul este unul din cele 13 „morminte – pat” anglo-saxone. El este rezervat femeilor nobile şi conţine un pat din lemn sau metal şi o saltea de paie. Acest fel de morminte au dispărut după secolul al 7-lea.  Crucea de aur de la gât a fost datată între 650 şi 680 A.D.

Cercetătorii vor analiza trupul pentru a vedea cauza morţii şi alte aspecte ale vieţii şi morţii sale. Alison Dickens, care a condus situl arheologic, a spus că e o “uriaşă descoperire”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.dailymail.co.uk via doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: