DESPRE MOAŞTELE SFINTEI ANA, BUNICA MÂNTUITORULUI

Despre moaștele Sfintei Ana, bunica Mântuitorului

.

Potrivit tradiției, Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, a trăit șaizeci și nouă de ani, iar soțul său Ioachim, optzeci. Fecioara Maria a rămas orfană de ambii părinți la vârsta de 11 ani, pe vremea când trăia în Templu.

.

Conform lui Procopiu, pe timpul domniei Împăratului Iustinian (527-565), în Constantinopol a fost construită o biserică în cinstea Sfintei Ana. Împăratul Iustinian II (685-695; 705-711) a restaurat această biserică de când sfânta i s-a arătat în vis soției sale însărcinate. Tot la acea vreme au fost aduse la Constantinopol trupul și veșmintele sale. Textul slujbei grecești închinate Sf. Ana a fost compus de către Sf. Teofan (d. 817), dar părți mai vechi ale slujbei îi sunt atribuite lui Anatoliu din Bizanț (d. 458). Adormirea sa este sărbătorită în Biserica de Răsărit pe data de 25 iulie, zi ce ar putea simboliza și ridicarea primei biserici din Constantinopol în cinstea ei ori aducerea moaștelor  în Constantinopol.  Acestea au fost aduse din Țara Sfântă în Constantinopol în 710 și până la anul 1333 ele încă se mai aflau în biserica Sfânta Sofia. Sărbătoarea sa cea mai importantă din calendarul ortodox este pe 9 septembrie.

Cel mai vechi schit de pe Muntele Athos, precum și cel mai îndrăgit îi este închinat lui „Yiayia” (bunica), așa cum o numesc cu drag călugării de la schitul Sf. Ana. În biserica principală este păstrată partea inferioară a piciorului stâng al Sf. Ana. Conform unor manuscrise vechi, acesta a fost adus la aici de către Simeon cel Drept pe 26 octombrie 1666. Rămășița trupului Sf. Ana nu a fost atinsă de stricăciune, făcând de-a lungul timpului nenumărate miracole, mai ales pentru femeile ce nu puteau avea copii. Întregul picior drept al Sf. Ana este păstrat la Mănăstirea Koutloumousiou, tot pe Muntele Athos. Mâna este păstrată la Mănăstirea Stavronikita. Alte rămășițe ale Sfintei se mai află la Patriarhia Ierusalimului și a Antiohiei, la Mănăstirea Kykkos de pe insula Cipru, precum și la alte patriarhii catolice și ortodoxe din întreaga lume. Rugăciunile către Sf. Ana sunt adresate pentru ajutor la nașterile dificile sau pentru ajutor în a avea copii.

Sursa: johnsanidopoulos.com; traducerea şi adaptarea: Lucian Filip  via DOXOLOGIA.ro