DEZINFORMARE PENTRU DEFĂIMARE


DEZINFORMARE PENTRU DEFĂIMARE – Cotidianul Adevărul practică acelaşi stil jurnalistic ca ziarul Scânteia din perioada regimului comunist –

În legătură cu materialul de presă intitulat Afacerile şi averea Bisericii Ortodoxe Române: sute de mii de hectare de teren şi pădure, hoteluri, trust de presă şi fabrici de milioane apărut în cotidianulAdevărul, Patriarhia Română precizează:

După materialele de presă similare din toamna anului 2010, cotidianul Adevărul reia aceeaşi campanie de denigrare împotriva Bisericii printr-o prezentare confuză şi exagerată a diferitelor instituţii şi activităţi bisericeşti care seamănă până la identificare cu articolele de presă din perioada anilor `50, publicate în ziarul Scânteia
 
Ca şi în urmă cu trei ani, jurnaliştii de la Adevărul ignoră să coreleze veniturile realizate de eparhiile ortodoxe cu cheltuielile uriaşe pentru întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor, completarea salariilor personalului clerical şi neclerical, a impozitelor şi contribuţiilor sociale la salarii, cu opera social-filantropică şi educaţională, susţinerea parohiilor şi mănăstirilor sărace, precum şi a comunităţilor româneşti din străinătate etc. 

Necorelarea veniturilor unităţilor bisericeşti cu cheltuielile acestora denotă caracterul tendenţios al materialului de presă cu scopul manipulării opiniei publice pentru a se crea falsa impresie că Biserica este o instituţie profitabilă din punct de vedere financiar.

Această tendinţă de exagerare se constată, de exemplu, încă din titlul materialului de presă în care se anunţă că Biserica are în proprietate «sute de mii de hectare de teren şi pădure», iar câteva rânduri mai jos în textul articolului se menţionează doar «35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil». Apoi, în enumerarea diferitelor «activităţi profitabile ale Bisericii» sunt enumerate instituţii sociale, educaţionale şi cultural-mediatice care în realitate sunt susţinute financiar, iar nu aducătoare de venit.

În plus, jurnaliştii cu o imaginaţie bogată de la Adevărul îşi permit în mod iresponsabil să exagereze de 10 ori valoarea donaţiilor de la pelerinajul anual cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva de la Iaşi.  În schimb, în materialul de presă nu se face nicio referire la eforturile pe care fiecare eparhie a Bisericii Ortodoxe Române le face pentru întreţinerea clădirilor bisericeşti sau susţinerea celor aproape 700 instituţii social-filantropice, medicale şi educaţionale înfiinţate după anul 1990.  
 
După aproape cincizeci de ani de comunism ateist, perioadă în care a fost obligată să-şi diminueze activitatea, după anul 1990, Biserica Ortodoxă Română a avut posibilitatea să-şi împlinească misiunea în libertate şi să se implice în rezolvarea unora dintre problemele societăţii româneşti contemporane. În acest sens, pentru susţinerea numeroaselor proiecte şi programe pastoral-misionare, social-caritabile, cultural-educaţionale etc., pe lângă donaţiile credincioşilor şi dărnicia unor sponsori, Biserica a trebuit să identifice şi alte surse de venit pentru susţinerea şi dezvoltarea activităţilor din ce în ce mai numeroase. 

Biserica Ortodoxă Română a avut înainte de regimul comunist admirabile instituţii de chivernisire a averilor sale (Casa Bisericii, Epitropii, Eforii, Fundaţii), care îi permiteau să susţină şcoli, spitale, orfelinate, familii sărace ş.a. Prin urmare, veniturile realizate de către eparhiile Bisericii Ortodoxe Române prin valorificarea resurselor proprii şi desfăşurarea unor activităţi economice susţin o serie de activităţi pastoral-spirituale, teologice, social-filantropice, cultural-educaţionale, parohii, mănăstiri şi schituri sărace, precum şi numeroase instituţii bisericeşti, majoritatea înfiinţate după 1990. Numai în anul 2012, pentru susţinerea celor peste 760 de programe social-filantropice şi educaţionale, de care au beneficiat aproape 1 milion de români, eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei.

Comparaţia dintre numărul de locaşuri de cult şi cel al şcolilor şi spitalelor din România este nepotrivită deoarece bisericile se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar nu doar copiilor şi bolnavilor. Aşadar, comparaţia între numărul de şcoli, spitale şi biserici din România este o diversiune . Dacă în această perioadă se închid şcoli şi spitale, aceasta nu este vina Bisericii, ci se explică prin scăderea numărului copiilor şi plecării medicilor în străinătate. Pe de altă parte, lăcaşurile de cult ortodoxe construite în România intră în patrimoniul naţional al poporului român. Acestea nu vor fi niciodată vândute străinilor. 

În concluzie, dacă în trecut unii comunişti înverşunaţi demolau lăcaşurile de cult, astăzi unii ideologi secularizaţi vor să demoleze Biserica – instituţie. Biserica Ortodoxă Română este atacată şi pentru că nu are nici un  sprijin din exterior, fiind Biserică naţională care apără identitatea şi istoria bimilenară a poporului român.  

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE 

Un comentariu la „DEZINFORMARE PENTRU DEFĂIMARE

  1. Maria Pascu

    Biserica este ţinta celor ce vor să ne distrugă ca naţie, e mâna „Apusului”. A distrus o parte din tineret cu pornografia, acum vor să distrugă valorile morale pe care Biserica le promovează prin asemenea diversiuni (banul, averea care sminteşte mintea celor slabi).
    Eu cred că nu vor reuşi, poporul român pare uneori uşor manevrabil, dar nu se va lepăda de morala creştin-ortodoxă. Numărul de biserici construit din donaţiile credincioşilor spune acest lucru. Lumea merge la biserică, chiar şi mulţi tineri, lucru care mă bucură.
    Doamne ajută să reuşim să învingem puterea celor răi!
    Maria

Comentariile sunt închise.