“Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu

“Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu

 

Moştenire pângărită: Mitropolia Clujului, aşa cum a fost ctitorită de ÎPS Bartolomeu, nu mai există. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lăsat-o fără un milion de oameni.


ÎPS Bartolomeu a trecut la cele veşnice de abia un an / foto ZIUA de CLUJ

ÎPS Bartolomeu a trecut la cele veşnice de abia un an / foto ZIUA de CLUJ

 
 Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a dat o lovitură grea Clujului, prin trecerea a două eparhii din jurisdicţia sa, a Alba Iuliei, respectiv a Oradiei, sub jurisdicţia Mitropoliei Sibiului. Mitropolia Clujului se va numi în continuare Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Anunţul a fost făcut oficial pe site-ul agenţiei de presă a Patriarhiei, basilica.ro. Conform anunţului, „Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului”. În consecinţă, jurisdicţia teritorială a celor două mitropolii din Transilvania a fost modificată, la fel ca cea a Mitropoliei Banatului, se mai arată în anunţ. Mitropolia Ardealului va avea de acum în subordine Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei. Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului îşi va schimba denumirea în Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi va avea în subordine Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului. Mitropolia Banatului va avea ca eparhii sufragane Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului. Amintim că pe cuprinsul eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea locuiesc peste un milion de credincioşi ortodocşi, în condiţiile în care întreg teritoriul Mitropoliei Clujului număra puţin peste 2,5 milioane de credincioşi, potrivit datelor disponibile pe site-ul mitropoliei clujene.

Cele trei propuneri ce vizau arondarea eparhiilor la Mitropolia Ardealului au avut şase voturi împotrivă, respectiv opt abţineri, contra a peste douăzeci de voturi pentru, conform surselor ZIUA de CLUJ. Dezbaterile din Sfântul Sinod au durat câteva ore, însă, în ciuda acestui fapt, toate trei iniţiativele, a Alba Iuliei, Oradiei, respectiv Devei şi Hunedoarei, au fost votate la un loc. Conform aceloraşi surse, o parte dintre sinodali, în special din diaspora, au fost nevoiţi să plece mai repede. Votul celor prezenţi a fost însă favorabil hotărârii de trecere a tuturor celor trei eparhii amintite, din care două de pe cuprinsul mitropoliei clujene. Modul de derulare al evenimentelor, cu privre la desprinderea celor două eparhii de Mitropolia Clujului, dar şi desfăşurarea şedinţei Sinodului de ieri au lăsat de înţeles că patriarhul BOR, Daniel Ciobotea, a sprijinit, fie şi tacit, ambele iniţiative. Ceea ce a deranjat opinia publică a fost că desprinderea Oradiei de Cluj dezechilibrează în mod evident raportul teritorial dintre cele două mitropolii transilvănene (cu atât mai mult cu cât Mitropolia Ardealului va îngloba şi Eparhia Devei şi Hunedoarei, din Mitropolia Banatului), contrar argumentelor enunţate de la nivelul Patriarhiei, de echilibrare teritorială a mitropoliilor.

Discuţiile cu privire la rearondarea unor eparhii de pe cuprinsul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au început cu şedinţa comună a celor două sinoade mitropolitane din Ardeal, desfăşurată în decembrie 2011 la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Sinodul Mitropolitan al Clujului, întrunit statutar săptămâna trecută, a admis că trecerea Eparhiei de Alba Iulia sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului va genera un echilibru între cele două mitropolii. În schimb, ierarhii întruniţi în şedinţa Sinodului Mitropolitan clujean au subliniat că „propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului este nejustificată, atât sub aspect demografic, cât şi sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialităţii şi al proximităţii, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională”, se specifica în comunicatul Sinodului Mitropolitan al Clujului. În final, atât hotărârea sinoadelor reunite din Ardeal, precum şi voturile exprimate de adunările eparhiale ale Alba Iuliei şi Oradiei, respectiv hotărârea Sinodului Mitropolitan al Clujului au fost incluse „la pachet” pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod.

Un milion de lacrimi pe mormântu’ Înaltului

Sinodul şi-a bătut joc de Cluj şi a călcat în picioare memoria Înaltului. 17 februarie 2012. O zi tristă, extrem de tristă în istoria Clujului şi a Ardealului de Nord.

Astăzi, memoria unuia dintre cei mai importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Înaltul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, plecat la Ceruri în urmă cu un an şi două săptămâni, a fost călcată de chiar tovarăşii săi sinodali în picioare. Clujului i-a fost sfâşiată Mitropolia. Înaltului Bartolomeu i-a fost dezonorată memoria. Nu au putut să-l înfrângă în viaţă, fiindu-le teamă de vocea sa tunătoare şi de toiagul său de ierarh destoinic, şi atunci au aşteptat să urce la Ceruri pentru a-l dezonora. Ieri, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a rupt oficial de Cluj, cedând capitala Ardealului ispitelor venite dinspre bisericile – surori şi cultele neoprotestante. Credincioşii eparhiilor de Cluj şi Maramureş, incluzând judeţele Bistriţa, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Maramureş, au fost părăsiţi şi lăsaţi în voia sorţii. Daniel de Dâmboviţa şi-a bătut joc cu bună ştiinţă de copiii sufleteşti ai Înaltului Bartolomeu, de credincioşii ortodocşi din fosta mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a dovedit, cu şase excepţii, că urăşte Ardealul de Nord şi, mai grav, că l-au urât atât de mult pe Înaltul Mitropolit Bartolomeu. Nu i-au făcut faţă confruntărilor din timpul vieţii, nu i-au putut răspunde în dezbaterile culturale şi în schimburile de idei atunci când Înaltul se afla între ei, şi s-au răzbunat în micimea lor sufletească, călcându-i în picioare moştenirea, sfâşiindu-i-o şi aruncând-o practic la lada de gunoi a istoriei. Astăzi s-a întâmplat un fapt de o gravitate excepţională, deoarece ierarhii BOR şi-au dat arama pe faţă şi şi-au demonstrat micimea. Cei de la care credincioşii ortodocşi aşteaptă speranţa, bunătatea şi curăţenia sufletească au dovedit că sunt nişte biete cuvântătoare cu orgolii uriaşe şi răzbunări ranchiunoase, fiind dispuşi ca pentru plata unor poliţe să calce în picioare vrerea poporului credincios. Daniel de Dâmboviţa a dovedit că sub masca unui om cultivat se ascunde meschinăria unui individ fără scrupule în a-şi distruge şi izola adversarii.

Astăzi, curentul ecumenist eretic al BOR a câştigat definitiv în faţa tradiţionaliştilor bisericii înfrânţi încă din urmă cu un an şi două luni, din data de 31 ianuarie 2011, momentul în care ultimul mare tradiţionalist al BOR a urcat la Ceruri. Ardealul de Nord plânge, dar Sinodului nu pare că-i pasă. Sinodul, supervizat de Daniel de Dâmboviţa, a oficiat un act care aduce aminte clujenilor de toamna lui 1940 şi de temniţele comuniste ale lui Gheorghiu-Dej, Petru Groza, Ana Pauker, Vişinschi sau Nicolschi. Mitropolitul Andrei al Clujului a pierdut în faţa unui episcop ce ar fi trebuit caterisit, Sofroniu al Oradiei, cel care aseară a refuzat să strângă mâna întinsă de şeful său ierarhic, mitropolitul Andrei, într-un gest fără precedent în cadrul Sinodului BOR, şi tot Sinodul BOR a oficiat răzbunarea fostului episcop-vicar al Clujului şi fiu duhovnicesc al mitropolitului Bartolomeu, arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu Bistriţeanul, cel care s-a răzbunat atât pe credincioşii actuali ai eparhiei sale, cât şi pe credincioşii de la Cluj doar pentru că în urmă cu mai puţin de un an Clujul a votat împotriva urcării sale pe scaunul mitropolitan lăsat liber de „bătrânul oştean” Bartolomeu Anania. Clujul plânge, iar Sinodul BOR rânjeşte cu meschinărie şi satisfacţie bolnăvicioasă.

Sursa: http://ziuadecj.realitatea.net

2 comentarii la „“Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu

  1. pr. George

    va rog sa ma iertati pt indrazneala, dar nu ati procedat corect, judecand fara ratiune duhovniceasca, HOTARAREA SF. SINOD. Eu apartin de cluj, dar nu vad cu nimic gresit aceasta hotarare! Nu e de competenta noastra sa JUDECAM! MA ALES A DVS SA NU SADITI URA IN SUFLETELE OAMENILOR! Era de ajuns sa spuneti ca „dupa parerea mea s-a luat o hotarare gresita”, si erati ferit de Judecata! Amu dati-le OSANDA! V-ati pus in locul Dlui Xc, osanditi-i!
    Nu dati exemplu bun oamenilor ce citesc acest blog! Chiar de nu este articolul Dvs, trebuia sa selectati doar informatia fara critici!
    VAI, DE CEL PRIN CARE VINE SMINTEALA! Gheron Iosif Isihastul CONDAMNA CU RIGUROZITATE judecata ierarhilor, mai ales a Sinodului! Tineti minte o vorba a pr.Teofil Paraian: CEL SMERIT STA LA LOCUL LUI! Deci, fiti smeriti..
    Apreciez blogul Dvs, dar articolul asta m-a bulversat total!
    M-ati suparat greu..
    Dl Xc cu voi!

  2. Pingback: “Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu « Graiul Ortodox

Comentariile sunt închise.