DR. PAVEL CHIRILĂ DESPRE MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA

DR. PAVEL CHIRILĂ DESPRE MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA

 


SCURTĂ ŞI DE NEVOIE ADĂUGIRE

LA UN PREA-ATENT PANEGIRIC

Să-mi fie îngăduit să adaug cîteva cuvinte la trecerea în veşnicie a Mitropolitului Bartolomeu Anania, căci Înaltpreasfinţia sa a fost membru al Consiliului de Administraţie al Asociaţiei CHRISTIANA.
Aritmetica obişnuită numără operele literare şi pe cele teologice, face suma sau scăderea şi compară.
Eu cred că o operă teologică e mai mare ca toate şi nu poate fi nici scăzută, nici adunată, nici comparată.
Există creştini minunaţi (chiar în Sinodul Sfintei noastre Biserici) care nu au nici  operă literară, nici operă teologică, dar care slujesc Biserica prin lucrarea lor sfinţitoare, adică prin asceză şi duhul Sfinţilor Părinţi, în care se mişcă şi trăiesc.
Eu cred că Mitropolitul Bartolomeu nu doar „s-a înscris cu fidelitate în linia marilor ierarhi ortodocşi români…”, ci a fost un mare ierarh ortodox român, pe linia căruia ar putea să se înscrie şi alţii, şi chiar să devină.
În afară de faptul că „trebuie evidenţiate dorinţa şi eforturile multiple ale ierarhului… de a construi biserici… şi a organiza instituţii social-filantropice…”, e cu dreptate să spunem că ierarhul chiar le-a făcut pe toate acestea.
„Ideologiilor totalitare şi opresive ale vremii” e mai bine să le spunem pe nume, adică ideologia atee şi lungul ei braţ represiv – Securitatea.
Bartolomeu Valeriu Anania a fost condamnat la 25 de ani închisoare şi a făcut 6 ani de temniţă grea pentru că s-a împotrivit acestei ideologii atee. Ar putea fi o umilă mîndrie a Sinodului Sfintei noastre Biserici, cu atît mai mult cu cît ceilalţi membri ai Sinodului nu au avut şansa să poarte această cruce.
Mitropolitul Bartolomeu a plecat dintre noi fără ca Sinodul să-şi asume prin el – istoric, moral, spiritual – jertfa norului de mărturii din închisorile comuniste.
În chip minunat, Prea Fericirea Sa Daniel foloseşte în cuvîntarea de la înmormîntare de 18 ori cuvîntul lumină. Dar am simţit, totuşi, a fi de datoria mea să încerc a risipi şi cea mai mică umbră.
Domnul să odihnească în pace sufletul robului Său, Bartolomeu Mitropolitul.
Dr. Pavel CHIRILĂ
Preşedintele Asociaţiei CHRISTIANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: