EPISOD ÎN MEGALOPOLE CU MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA

EPISOD ÎN MEGALOPOLE CU MITROPOLITUL IEREMIA DE GORTINA

(ucenicul Mitropolitului Augustin de Florina)

 

       Astăzi, în Duminica Lăsatului sec de brânză, Mitropolitul Ieremia a creat un „episod” în Catedrala Mitropolitană din Megalopole şi a atras felicitările adunării bisericeşti pentru aceasta.

       Înaltpreasfinţitul avea să liturghisească într-un sat din eparhia sa. Dar a fost rugat să vină la biserica „Sfântul Nicolae” din Megalopole pentru Parastasul în memoria celor 212 patrioţi ucişi de către ocupanţii barbari.

       S-a dus la Parastas. Conform invitaţiei Primăriei, Parastasul trebuia să aibă loc la orele 10. S-a terminat Liturghia, ceasul era deja trecut de 10 şi oficialii încă nu veniseră.    Să subliniem aici că Mitropolitul Ieremia este foarte deranjat şi îşi exprimă şi public protestul său pentru faptul că autorităţile, la orice ceremonie, vin după Liturghie, doar în ceasul Te Deum-ului.

       Foarte mult îl deranjează acest lucru pe Mitropolitul Ieremia, anume că autorităţile nu vin la Sfânta Liturghie şi întotdeauna, aşa cum ştim, căuta prilejul să mustre acest rău.

       Şi prilejul i s-a dat astăzi. S-a terminat deci Liturghia din Duminica de astăzi şi a început Parastasul după orele 10, dar autorităţile oraşului nu sosiseră.

       În pofida ritmului larg şi a celor două rugăciuni mari, care s-au spus la Parastas, autorităţile încă nu se arătaseră, venind tocmai când Parastasul se terminase.

       Printre oficiali era şi Preşedinta Parlamentului, iar datorită acestei prezenţe a Preşedintelui, veniseră din toată zona oficiali şi mai ales Prefectul de Peloponez, domnul Tatoulis.

       Tuturor acestora care veniseră pentru Parastas, dar după Parastas, Mitropolitul Ieremia le-a spus următoarele: „Respectabile autorităţi, vă privim cu cinste şi cu respect, dar ca Episcop al acestei eparhii vreau să vă spun cu durere următoarele: Sunteţi încălcători ai propriului vostru program! Aţi hotărât ca Parastasul să fie la ora 10, noi am început după 10, am făcut slujba pe larg, dar cu toate acestea aţi venit după sfârşitul Parastasului. Aş spune că trebuia să veniţi cu mult înainte de Parastas, ca să participaţi la Liturghie. Astăzi este duminică. Unde aţi fost voi, conducătorii noştri, la Sfânta Liturghie? Conducători fără Sfânta Liturghie? Atunci ce propăşire să vedem cu conducători lipsiţi de Sfânta Liturghie? Ce rău este acesta, care se întâmplă cu voi autorităţile? Avem sărbători oficiale şi veniţi după Liturghie, doar la Te Deum. Domnilor oficiali, Liturghia nu este pentru poporul naiv. Liturghia este necesară mai ales pentru voi, ca să primiţi binecuvântarea lui Dumnezeu, ca să conduceţi corect acest pământ sângerând şi sfinţit al patriei noastre”.

       A spus şi altele multe, în forţă, Mitropolitul Ieremia, cuvinte pe care din cauza emoţiei momentului n-am putut să le ţinem minte.

       După aceste cuvinte ale sale, pe care le-a spus cu o voce trepidantă, înaltă şi puternică, Mitropolitul a început să facă din nou o ectenie de pomenire pentru autorităţile veniseră cu întârziere. Dar unii dintre ei, şi printre ei şi Preşedinta Parlamentului, s-au retras ofensaţi pentru câte au auzit şi n-au rămas la ectenie. Desigur, a spus-o şi unul din ei că „în urma acestora care s-au spus, noi nu putem să rămânem şi plecăm”.

       S-a făcut şi pentru a doua oară ectenie de pomenire şi la sfârşitul acestei de-a doua ectenii Mitropolitul Ieremia a spus iarăşi autorităţilor rămase, printre care şi Prefectul de Peloponez – domnul Tatoulis, următoarele: „Stimate autorităţi, am obiceiul ca atunci când supăr şi jignesc pe cineva să-i  cer iertare în genunchi. Astăzi însă, pentru câte am spus nu-mi cer iertare, ci dimpotrivă Îi mulţumesc lui Hristos şi Preasfintei mele, care mi-au dat puterea să vă spun acestea pe care vi le-am spus. Dar, în sfârşit, ce rău este acesta cu voi!? Zile oficiale, ca cea a Buneivestiri, de pildă, să fiţi fără Sfânta Liturghie şi să veniţi doar la Te Deum. Astăzi, zi de duminică, nu aţi fost la Liturghie. Aţi venit pentru Parastas, dar cu mult-mult după ora stabilită pentru Parastas. Nu mă căiesc pentru câte v-am spus. Mi-a dat Hristos şi Preasfânta puterea să vi le spun. Domnule Prefect, în aceşti ani, mai mult decât oricând altădată, Biserica trebuie să arate că este puternică şi să mustre pe contravenienţi, oricine ar fi aceştia. Noi, Episcopii, trebuie să fim dinamici şi eroici, precum Sfinţii Părinţi, netemându-ne de stăpânirea lumească. Deasupra tuturor trebuie să fie Biserica lui Hristos”.

       Tot acest episod de astăzi a pricinuit emoţia creştinilor, care – îndeosebi după Dumnezeiasca Liturghie – s-au grăbit să-şi exprime felicitările lor faţă de Episcopul lor pentru câte a spus şi să-şi declare acordul şi solidaritatea lor cu el.

 

 

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright

Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştireahttps://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.