Evenimentul Zilei atacă Biserica în mod iresponsabil şi nedemn

Evenimentul Zilei atacă Biserica în mod iresponsabil şi nedemn


Referitor la articolul intitulat Patriarhul Daniel vrea să facă jocurile în investiţiile strategice, apărut în cotidianul Evenimentul Zilei din ziua de 23 octombrie 2013, sub semnătura domnului Ionuţ Mihalache, precizăm: 

Autorul articolului din cotidianul Evenimentul Zilei îşi permite în mod calomnios şi nedemn să dezinformeze opinia publică printr-o serie de insinuări provocatoare la adresa Patriarhiei Române care denotă modul iresponsabil în care acest jurnalist înţelege să-şi exercite profesiunea de jurnalist. 
    
Nici Patriarhul României şi nici un alt reprezentant al Patriarhiei Române nu s-au întâlnit vreodată cu reprezentanţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor bănesc pentru finanţarea unor proiecte ale Bisericii în schimbul exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui. Este o insinuare iresponsabilă pe care jurnalistul de la Evenimentul Zilei  nu o susţine cu probe, ci prin invocarea clişeului arhicunoscut „surse apropiate discuţiilor”.

Concluzia sugerată de domnul Ionuţ Mihalache că „lipsa atenţiilor de la compania americană şi a finanţărilor primite de la bugetul local pentru protestele de anul trecut” reprezintă motivele pentru care Biserica Ortodoxă Română a devenit un actor important privind problema explorării şi exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui este o invenţie tendenţioasă a jurnalistului respectiv, care în mod vădit e partizan în această problemă aflată în dezbatere publică naţională. Acuzaţiile nefondate din articolul publicat în Evenimentul Zilei se regăsesc până la identificare cu cele publicate fără semnătură pe un site de ştiri din Iaşi în primăvara acestui an, 2013, unde au fost postate multe alte aberaţii la adresa Patriarhiei Române.

Mai precizăm că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române nu a afirmat niciodată că „acţiunile preotului Laiu au acceptul Patriarhiei”, aşa cum în mod iresponsabil dezinformează jurnalistul Ionuţ Mihalache, care constant încearcă în mod forţat să acrediteze falsa opinie că orice demers personal al unui cleric ortodox român se face în mod obligatoriu cu binecuvântarea Patriarhului României! În plus, acelaşi jurnalist afirmă fără să probeze în nici un fel că cei care se opun exploatării gazelor de şist ar fi sprijiniţi de o serie de persoane cunoscute ca „apropiate de Rusia” şi că atentează la siguranţa naţională a României. 

Logica tendenţioasă a domnului Ionuţ Mihalache este contrazisă de o serie de informaţii apărute recent în presă despre intenţia unei importante companii de gaze din Rusia, interesată la rândul ei de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România. 

Informăm opinia publică că, până în prezent, Patriarhia Română nu a formulat o poziţie oficială în legătură cu problema explorării şi exploatării gazelor de şist în România, deoarece nu cunoaşte temeinic toate implicaţiile politice, economice, sociale şi ecologice ale acestui demers. De altfel, şi poziţia oficială a Sfântului Sinod din noiembrie 2003 referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană a ţinut cont de poziţia oficială a Academiei Române care dispune de specialişti în domeniu. În  plus, la Roşia Montană este vorba de un patrimoniu religios-cultural (biserici – monument istoric şi cimitire) care vor fi afectate prin implementarea acestui proiect minier. 

Pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, Patriarhia Română consideră că autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, precizăm că Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte.

Referitor la participarea unor preoţi din judeţul Vaslui la protestele publice din localitatea Pungeşti împotriva gazelor de şist, precizăm că aceştia nu s-au consultat cu Patriarhia Română, pentru că nu sunt subordonaţii ei, ci episcopiei Huşilor, iar implicarea lor este una personală împreună cu o parte din comunitatea de credincioşi. 

Patriarhia Română recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri  şi implicare responsabilă. 

În concluzie, jurnalistul cotidianului Evenimentul Zilei dezinformează opinia publică în mod premeditat cu scopul evident de manipulare şi de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române. 

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

%d blogeri au apreciat: