Femeia are defecte?- Sfântul Ioan Gură de Aur

Femeia are defecte?

Femeia are defecte?

De acestea trebuie să ne îngrijim cu râvnă şi mai mare decât pentru toate celelalte. Femeia are cusururi? Fa ceea ce a făcut Isaac: roagă-L pe Dumnezeu! Pentru că dacă acesta, prin stăruinţa lui în rugăciune s-a izbăvit de beteşugul firii, cu mult mai mult vom putea noi sa îndreptăm greşelile voite, prin rugăciunea de toata vremea către Dumnezeu. Dacă Dumnezeu te vede că rabzi cu tărie şi că suferi cu suflet mare păcatele femeii, te va ajuta în învăţătura ta şi îţi va dărui plata răbdării: „Căci ce ştii tu, femeie, dacă-ţi vei mântui bărbatul? Sau ce ştii tu, bărbate, dacă-ţi vei mântui femeia?” (1 Corinteni 7,16).

Să nu închei cu ea, zice, nici să deznădăjduieşti pentru că poate fi şi aceasta mântuită! Iarăşi, dacă rămâne neîndreptată, tu n-ai pierdut plata răbdării. Dacă o alungi însă, mai întâi păcătuieşti încălcând porunca lui Dumnezeu şi eşti osândit de Dumnezeu ca desfrânat, pentru că zice: „Oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată, săvârşeşte adulter” (Matei 5,32).

De multe ori însă, de vreme ce iei alta mai rea decât aceea, atunci ai săvârşit şi păcatul, şi nu ţi-ai găsit nici liniştea. Dacă însă o iei mai bună, plăcerea care vine de la a doua femeie nu va fi deplină, pentru că gândul că ai părăsit-o pe prima ţi se socoteşte ca desfrânare, căci este adulter să părăseşti prima femeie. Deci când vezi că se întâmplă necazuri în nuntă sau în orice altă împrejurare, să-L rogi pe Dumnezeu, pentru că aceasta este cea mai bună soluţie pentru nenorocirile care ni se întâmplă, căci mare armă este rugăciunea. Am spus acest lucru de multe ori şi nu voi înceta să-l spun! (Despre necunoaştere, E.P.E. 31,302-304, P.G. 51, 369-370).

Sfântul Ioan Gură de Aur
Cuvinte de aur, Vol III, Editura Egumenița

http://www.crestinortodox.ro/