Constituția Eladei încotro? Astazi Syriza caștigă alegerile parlamentare in fata conservatorilor
Constituția Eladei încotro ? Astazi Syriza caștigă alegerile parlamentare în fața conservatorilor
Astazi Syriza caștigă alegerile parlamentare în fața conservatorilor
Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a obținut 35,38% din voturi, în timp ce conservatorii premierului Antonis Samaras au fost votați de 28,94% dintre cei prezenți la vot.
Liderul partidului stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a declarat duminică seară că “poporul grec a scris istorie” și “lasă austeritatea în urma lui” după ce a oferit formațiunii sale victoria în alegerile parlamentare. “Este un semn important pentru Europa care se schimbă”, a adăugat Alexis Tsipras în fața miilor de persoane adunate în fața Universității din Atena. “Verdictul poporului grec înseamnă sfârșitul troicii”, structura de supervizare a economiei elene, condusă de UE, BCE și FMI, și care s-a angajat din 2010 să îi împrumute aproximativ 240 de miliarde de euro în schimbul unui sever program de austeritate.
Președintele băncii centrale germane, Jens Weidmann, a îndemnat partidul stângii radicale Syriza, câștigător detașat al legislativelor desfășurate duminică în Grecia, “să nu facă promisiuni iluzorii” pe care țara nu și le poate permite”(AGERPRES)
Constituția Eladei încotro ?
Biserica Ortodoxă este puternic înrădăcinată în identitatea Greciei, ca naţiune. Constituţia este scrisă „în numele Sfintei Treimi”, începând cu fraza: „În numele Sfintei, Cosubstanțiale și Indivizibilei Treimi”, preoţii binecuvântează noile guverne, şcolile publice predau catehismul ortodox etc.
Cei de la care am copiat proasta noastră constituției, francezii, rămân stupefiaţi când descoperă că într-o ţară care face parte de multă vreme din Uniunea Europeană, Constituţia este redactată în numele „Sfintei Treimi”. Dar bine că nu se mai miră că în Libia noua constituţie va fi bazată pe legea islamică!(http://ionut-puerava.com/2012/03/09/)
Din constituția Eladei:
SECȚIUNEA II
Relațiile dintre biserică și stat
Articolul 3
- Religia predominantă în Grecia este religia Bisericii Ortodoxe Răsăritene a lui Hristos. Biserica Ortodoxă din Grecia, care Îl recunoaște pe Domnul nostru Iisus Hristos drept Cap al ei, este inseparabil unită dogmatic cu Marea Biserică a Constantinopolului și cu orice altă Biserică a lui Hristos, de aceeași dogmă, și păstrează neclintit, ca și acelea, Sfintele Canoane Apostolice și Canoanele și Sfintele Tradiții Sinodale. Este autocefală, este administrată de Mitropoliții în funcție ai Sfântului Sinod și de Sfântul Sinod Permanent care provine din acesta și este constituită, după cum se specifică în Statutul Bisericii Ortodoxe a Greciei, în conformitate cu prevederile Tomului Patriarhal din 29 Iunie 1850 și cu Actul Sinodal din 4 Septembrie 1928.
- Regimul bisericesc care există în anumite regiuni ale statului nu este contrar cu prevederile alineatului precedent.
- Textul Sfintei Scripturi se păstrează nealterat. Traducerea oficială a textului în orice altă formă de limbaj fără aprobarea în prealabil de către Biserica Autocefală a Greciei și a Marii Biserici a lui Hristos, din Constantinopol, este interzisă.
articolul 33
2. Președintele Republicii, înainte de asumarea exercitării atribuțiilor sale, depune următorul jurământ în fața Parlamentului:
”Jur în numele Sfintei Treimi de o ființă și nedespărțită că voi proteja constituția și legile, voi avea grijă de respectarea acestora, voi apăra independența națională și integritatea teritorială a țării, voi proteja drepturile și libertățile grecilor și voi servi interesului general și progresului poporului grec”. (Traducere Graiul Ortodox)
partea II
art.3
3. Prozelitismul este interzis (…)
art. 16
- Educația reprezintă o misiune de bază pentru stat și vizează moral, intelectual, pregătirea profesională și fizică a grecilor, dezvoltarea națională și religioasă în formarea lor ca cetățeni liberi și responsabili.
art.18
- Terenurilor agricole aparținând mănăstirilor Patriarhiei ale Aghia Anastasia Farmakolitria din Halkidiki, Vlatadhes din Tesalonic și al Sfântului Ioan Evanghelistul din insula Patmos, cu excepția dependențelor acestora, nu pot fi supuse exproprierii. De asemenea proprietațile din Grecia ale Patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei și Ierusalimului, precum și metocurile Sfintei Mănăstiri Ecaterina a Muntele Sinai nu pot fi supuse exproprierii.
Capitolul III
REGIMUL SFANTULUI MUNTE ATHOS
1. Este parte auto- guvernantă a Statului Elen
5. Legea stabilește, (…) privilegiile vamale și fiscale ale Sfântului Munte.(https://constitutii.wordpress.com/2013/01/31/constitutia-republicii-elene-grecia/)
(Traducere Google)
Alexis Țipras nu este ortodox. Va jura acesta în numele Sfintei Treimi, pe Sfânta Scriptură, își va face semnul Sfintei Cruci sau trebuie schimbată constituția ? Se întreba Pr. Vuludakis Vasilios. Acesta raspunde la întrebare printr-un articol publicat în Ortodoxs Typos Cum dădeau legi ocârmuitorii ortodocși de altădată!– (La noi românii nu se pune nici o problemă pentru ca noi suntem de mult atei. Suntem declarati STAT SECULAR.)
Constituția României din 1923 arăta așa:
Art. 22.
Libertatea constiintei este absolută.
Statul garantează tuturor cultelor o deopotrivă libertate si protecțiune întrucât exercițiul lor nu aduce atingere ordinei publice, bunelor moravuri si legilor de organizare ale Statului.
Biserica creștina ortodoxă si cea greco-catolica sunt biserici romanesti.
Biserica ortodoxa romana fiind religia marei majoritati a Romanilor este biserica dominanta in Statul roman; iar cea greco-catolică are intaielatea fata de celelalte culte.
Biserica ortodoxa romana este si ramane neatarnata de orice chiriarchie straina, pastrandu-si insa unitatea cu Biserica ecumenica a Rasaritului in privinta dogmelor.
In tot regatul Romaniei Biserica crestin ortodoxa va avea o organizatie unitara cu participarea tuturor elementelor ei constitutive, clerici si mireni.
O lege speciala va statornici principiile fundamentale ale acestei organizatii unitare, precum si modalitatea dupa care Biserica isi va regulamenta, conduce si administra, prin organele sale proprii si sub controlul Statului, chestiunile sale religioase, culturale, fundationale si epitropesti.
Chestiunile spirituale si canonice ale Bisericei ortodoxe romane se vor regula de o singura autoritate sinodala centrala.
Mitropolitii si episcopii Bisericei ortodoxe romane se vor alege potrivit unei singure legi speciale.
Raporturile dintre diferitele culte si Sfat se vor stabili prin lege.
SECTIUNEA I
Despre Rege
Art. 77.
(…)Coboritorii Maiestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului.
Astăzi Constituția României arată așa:
CAPITOLUL II – Preşedintele României
Art. 82 – Validarea mandatului şi depunerea jurământului
(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Care dumnezeu? Toate religiile din lume au dumnezeul lor!
CAPITOLUL III – Guvernul
Art. 104 – Jurământul de credinţă
(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82.
(2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.
Celebrul cotidian francez Le Monde a publicat, pe 19 noiembrie, editorialul “O Uniune Europeana prea ortodoxa“, semnat de Arnaud Leparmentier (poate fi ascultat integral în Fraceză aici) . Asa cum ține să sublinieze înca de la început, subiectul articolului îl constituie amenințarea ortodoxă asupra Europei (si nu vreun comentariu asupra “ortodoxiei monetare” care duce Franta la grave probleme economice și sociale, aceasta cauză structurală e total neglijată).
Le Monde pe lângă România nu a uitat de Grecia! Grecii, prin minciunile și fraudele lor, aproape ca au dus la faliment proiectul euro. Asadar…:
In timp ce Europa catolică și protestantă este adânc ancorată în modernitate și valorile sale, Europa ortodoxă cumulează, și încă cum, de-a dreptul “furios”, toate problemele continentale. Cu alte cuvinte, Europa valorilor și a binelui este cea protestant-catolică, pe când Europa problemelor este cea ortodoxă.
Autorul încheie editorialul fulminant, comentând rezultatelor alegerilor prezidențiale din Romania:
(…) “Dacă ortodocșii devin protestanți(-în România și in Grecia – atei nt.G.O.), ne vom putea permite, fară indoială, să sperăm.”
Ortodocsii sunt o problemă pentru UE. Erau și înainte, dar odată cu conflictul din Ucraina, sunt cu atât mai mult. De aceea, concluzia care ne privește direct nu e deloc doar ceva metaforic: acesti oameni chiar se așteaptă că rezolvarea problemelor UE (corupție, tigani, autoritarism etc.) sa vină dintr-o conversie “culturală”, dintr-o disparitie a Ortodoxiei. (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari)
Mai multe despre alegerile din Grecia aici: