Graiul Ortodox: CUVÂNT GREU ÎMPOTRIVA SFINTEI MĂNĂSTIRI VATOPED DIN PARTEA PATRIARHULUI ECUMENIC

Orthódoxos Týpos: CUVÂNT GREU ÎMPOTRIVA SFINTEI MĂNĂSTIRI VATOPED DIN PARTEA PATRIARHULUI ECUMENIC – A acuzat-o de discreditare a Sfântului Munte. SFÂNTA MĂNĂSTIRE CONSTAMONITU A SFÂNTULUI MUNTE NU A TRIMIS REPREZENTANȚI ÎN ÎNTÂMPINAREA PATRIARHULUI ECUMENIC.

Starețul Mănăstirii Kostamonitu Gheron Agathon este gata sa opreasca pomenirea Patriarhului Ecumenic! Starețul Agathon a avut vedenie in fața Sfintei Mese pe Hristos cu haina rupta de ecumeniști

 

CUVÂNT GREU ÎMPOTRIVA SFINTEI MĂNĂSTIRI VATOPED

DIN PARTEA PATRIARHULUI ECUMENIC

obstea-vatoped[1]

A acuzat-o de discreditare a Sfântului Munte.

Pe durata vizitei sale în Sfântul Munte, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a atacat direct Sfânta Mănăstire Vatoped, pentru faptul că prin activitățile sale monahii și-au depășit atribuțiunile, este discreditat Sfântul Munte și ”împins” spre secularizare. Declarațiile Patriarhului Ecumenic au provocat nedumerire comunității athonite, întrucât, până în prezent, Patriarhul Ecumenic a păstrat tăcerea cu privire la activitățile Sfintei Mănăstiri. Aceasta din urmă, în comunicatul pe care l-a emis în urma dublei Sinaxe extraordinare a Sfântului Munte (a 16-a), a asigurat Biserica Mamă de ”fidelitatea și dragostea ei, dar și de devotament față de persoana Preafericitului Patriarh Ecumenic, Bartolomeu”.

Prezentăm în continuare fragmentul respectiv din discursul Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu, care lasă să se înțeleagă că a fost indus în eroare de consiliul stărețesc al Sfintei Mănăstiri Vatoped, pentru că i s-au dat asigurări că ”totul merge bine” și că nu vor avea trimiteri în judecată:

”o altă problemă regretabilă, care se află în plină desfășurare, în ciuda asigurărilor contrare date Bisericii Mame, și care a luat o întorsătură nefavorabilă, este faptul că, prin trimiterea în judecată pentru acte intenționate de gravitate ”infracțională” a unui egumen al unei mănăstiri dintre primele ale Sfântului Munte și a colaboratorului acestuia, după cum transmit mijloacele de informare panelene și internaționale, este discreditat acest loc sfânt al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, spațiul acesta al rugăciunii, care se săvârșește zi și noapte, și al nevoinței. Situația aceasta a întristat și neliniștește Biserica Mamă, care a arătat până azi toleranță și prudență. Faptele respective, menționate în ordonanța de trimitere în judecată, presupun inițiative și acțiuni multiple care depășesc atribuțiile și îndatoririle monahale, pentru care îndatoriri ați părăsit lumea și cele ale lumii, voi, cei ce locuiți în sălașul Maicii Domnului. Mare este terfelirea pe care o suferă Sfântul Munte din pricina acestora, de ani de zile. Întorsătura pe care a luat-o acest caz, independent de rezultatul procesului care va avea loc, ne învață că nu se cuvine ca monahii să își părăsească nevoința monahală și să se consacre lucrărilor de misiune socială, pentru realizarea cărora mai potriviți sunt laicii și Biserica luptătoare în lume.

Se pare că ispita secularizării îi vatămă și pe unii frați aghioriți și trebuie subliniat în continuu și repetat că misiunea monahului este diferită, așa încât acesta să nu ajungă din om al rugăciunii și al deplinei afierosiri lui Dumnezeu un simplu lucrător social sau – mai rău încă – om de afaceri.

La urechile noastre și ale Bisericii Mame ajung și altele, care nu sunt în acord cu misiunea stării monahale, pentru care ne mâhnim și ca Patriarh și părinte al vostru duhovnicesc, dar mai ales pentru că este terfelit între neamuri numele sfânt și misiunea acestui munte privit din toate părțile, acest lăcaș al virtuții. ”Să nu fie aceasta întru voi”, frați și părinți, ci să vorbim ”într-un cuvânt evanghelic”. Să fim stăpâni peste neputințele noastre. Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea sfintei taine a chemării și nevoinței și vieții monahale, și cu atât mai mult a celei aghiorite, pe care veacurile au păstrat-o nevătămată”.

SFÂNTA MĂNĂSTIRE CONSTAMONITU A SFÂNTULUI MUNTE NU A TRIMIS REPREZENTANȚI ÎN ÎNTÂMPINAREA PATRIARHULUI ECUMENIC

manastirea-constamonitu1[1]

Mănăstirea menționată nu este de acord cu linia filopapistașă și filoecumenistă a Patriarhiei Ecumenice, care pune semnul egal între Ortodoxie și erezii.

Informații – care au fost date publicității prin intermediul site-urilor de internet și care nu au fost dezmințite până în prezent – menționează că Egumenul și reprezentantul Sfintei Mănăstiri Constamonitu au decis să nu fie prezenți la ceremonia de întâmpinare a Patriarhului Ecumenic și la nici unul din evenimentele organizate de comunitatea athonită cu prilejul vizitei Patriarhului Ecumenic. Site-ul de știri bisericești ”Aghioritiko Vima” a precizat pe 10 octombrie a.c. că este posibil ca mănăstirea Constamonitu să urmeze calea Sfintei Mănăstiri Esfigmenu (vechea obște). Dacă astfel stau lucrurile, înseamnă că Sfânta Mănăstire Constamonitu nu este de acord cu poziția nivelatoare, filopapistașă și filoecumenistă, a Patriarhului Ecumenic și își manifestă dezacordul prin refuzul de a trimite reprezentanți la ceremonia de primire a Patriarhului Ecumenic.

Ne rugăm Dumnezeului Treimic să îl lumineze pe Patriarhul Ecumenic și pe arhiereii și teologii ecumeniști din jurul său, ca să părăsească politica aceasta de trădare a credinței.

 Orthódoxos Týpos, 25 octombrie 2013, nr. 1995, p. 1

Traducere Anna Theodorou (pentru GRAIUL ORTODOX)

Starețul Mănăstirii Kostamonitu Gheron Agathon este gata sa opreasca pomenirea Patriarhului Ecumenic!

γέρων+Αγάθων+Κωνσταμονίτης[1]Batranul Agathon spune ca daca duhovnicul este ecumenist, avem datoria sa  nu il ascultam, sa fugim de la el si sa gasim un duhovnic ortodox si, deasemenea, avem datoria sa il intrebam pe duhovnic ce parere are despre ecumenism; daca ne raspunde ca nu e o problema, atunci va trebui sa il parasim si sa cautam un duhovnic ortodox. Batranul ne aminteste ca Sfantul Maxim Marturisitorul, inca laic fiind, mergea si ii infiera pe preotii  monofiziti. Cand Patriarhul Ecumenic a venit in Athos eu nu am fost sa il intampin, Manastirea noastra este gata sa intrerupa pomenirea Patriarhului Ecumenic la Sfanta Liturghie, marturiseste Gheron Agathon.

Staretul Agathon a avut vedenie in fata Sfintei Mese pe Hristos cu haina rupta de ecumenisti

In timp ce statea in fata Sfintei Mese la Sfanta Liturghie i s-a aratat Hristos cu haina rupta pe El. Uimit fiind de aceasta infatisare a intrebat pe Domnul: “Doamne cine Ti-a rupt haina? Domnul i-a raspuns: ecumenistii.”

 

    -ne relateaza parintele Nikolaos Manolis (ucenicul parintelui staret), pentru mai multe informatii mergeti la Manastirea Kostamonitu si intrebati direct pe Gheronda Agathon

  preot Matei Vulcanescu

Surse: GRAIUL ORTODOX

 http://ortodoxiacatholica.wordpress.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: