Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăţ va fi adusă spre închinare la Biserica „Sfântul Haralambie” din Constanţa

icoana-maicii-domnului-de-la-harbovat2

Icoana Maicii Domnului apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei adusă spre închinare la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța

În prima decadă a lunii februarie biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța își cinstește hramul. Ca în fiecare an, evenimentul este un prilej de sărbătoare la care participă nu doar enoriașii, ci foarte mulți constănțeni. În acest an, încă de luni, 1 februarie, la ora 18.00, va fi adusă, pentru prima dată în Constanța, o icoană veche de peste 200 de ani. Este vorba despre icoana Maicii Domnului apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei, adusă de la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Hârbovăț (Republica Moldova), de o delegație condusă de părintele stareț, arhimandritul Spiridon Marin. Credincioșii constănțeni vor putea cinsti această icoană a Maicii Domnului până în data de 15 februarie.

Mănăstirea Hârbovăţului deține icoana din secolul al XVIII-lea, pe când stareţ era egumenul Pahomie. Icoana, păstrată cu sfințenie generații de-a rândul în familia colonelului Nicolae Alexei Albaduev, a fost dăruită mănăstirii în urma unei tragice întâmplări. După ce colonelul s-a spovedit părintelui Pahomie, în decembrie 1790, a plecat spre casă cu un cal tânăr și neînvățat, care l-a trântit și a murit. Până în anul 1812, mănăstirea a fost reconstruită de trei, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe un lemn de tei.
Prin rugăciune în fața icoanei, mulți bolnavi și-au găsit alinare sufletească și trupească, vindecându-se de paralizii, arsuri, probleme psihiatrice, cardiace, etc.

Preot Ciprian Stanca  – Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” Constanța