Ierom. Hrisostom Filipescu: Acceptarea inacceptabilului este cea mai mare sursă de bucurie

Ierom. Hrisostom Filipescu: Acceptarea inacceptabilului este cea mai mare sursă de bucurie

Chiar și în cea mai inacceptabilă și dureroasă situație există ascuns un bine profund, iar în fiecare dezastru o sămânță de lumină. Au existat de-a lungul istoriei o mulțime de oameni care, confruntați cu boli grele, închisoare sau moarte, au acceptat ceea ce la prima vedere era de neacceptat și astfel au găsit liniștea care depășește orice înțelegere. Tocmai acceptarea inacceptabilului este cea mai mare sursă de bucurie.

În ce relații ești cu moartea? Sigur știi că o să mori, dar acest adevăr rămâne un simplu concept mental până te întâlnești prima dată cu moartea: un accident, o boală, moartea cuiva apropiat – moartea intră în viața ta ca o conștientizare a propriei mortalități. E bine să accepți natura trecătoare a tuturor formelor de viață și vei simți împăcare și liniște.

 Fiecare moment al vieții noastre este o minune, fiecare zi din viața noastră este un dar de care trebuie să ne bucurăm neîncetat. Cuvintele, gândurile, acțiunile, gesturile pe care le facem determină viața pe care o trăim. Trăiește prezentul, indiferent de ora pe care o arată ceasul. Ține minte, nu există zi lipsită de importanță.

Astăzi este cea mai frumoasă zi din viața ta. Și mâine mai frumoasă ca cea de astăzi. Și poimâine. Și tot așa. Zilele devin săptămâni, săptămânile se transformă în luni, iar lunile în ani și, chiar fără să-ți dai seama, ajungi în Vârf. Nu uita că schimbările pozitive se întâmplă lent, pas cu pas, delicat, frumos. Marile salturi pozitive ale lumii au fost făcute prin pași mărunți, constanți, care au rezistat testului timpului. Profunzimea ființei tale caută liniștea. Zgomotul exterior îl auzim în viața cetății. Zgomotul interior sunt gândurile. Citește! Roagă-te! Contemplă o icoană! Privește natura! Spală mintea și învață de la natură ce înseamnă liniștea. În acea baladă dulce va vorbi Dumnezeu… Și mie, și ție.

ierom. Hrisostom Filipescu

Sursa: hrisostomfilipescu.wordpress.com via ortodox.md

 

Un comentariu la „Ierom. Hrisostom Filipescu: Acceptarea inacceptabilului este cea mai mare sursă de bucurie

  1. Ana Elisabeta

    Bine că ne-a spus să ne şi rugăm, altfel simpla acceptare a neacceptabilului ne face budişti 🙂 Mai degrabă e vorba de acceptarea faptului că tot ce se întâmplă se întâmplă cu voia lui Dumnezeu („facă-se voia Ta”), care ne iubeşte pe toţi, şi are folos pentru noi: pe unii să ne trezească spre pocăinţă, pe alţii să ne ajute să ne curăţim de patimi, pe alţii să-i încununeze pentru răbdarea lor, ca pe dreptul Iov.

Comentariile sunt închise.