Imnul Acatist în iconografie

Imnul Acatist în iconografie

88483_imnul-acatist

Textele liturgice au constituit intotdeauna pentru iconografi un izvor de reprezentari ale Mantuitorului, ale sfintilor sau ale Maicii Domnului. Un astfel de exemplu il reprezinta sau Acatistul Bunei Vestiricare se citeste in cadrul Deniei din seara de Vineri din Saptamana a cincea a Postului Mare. Imnul Acatist se picteaza de obicei in pronaos dar il aflam si in pictura exterioara la bisericile moldovene zugravite in sec. XVI (Probota pe fatada sudica, dar si la Humor, Sfantul Gheorghe si Sfantul Dumitru, Baia,  Arbore etc.).

                          Imnul Acatist - Manastirea Moldovita

In continuarea imaginilor Imnului Acatist apare Asediul Constantinopolului, ca ilustrare a minunii Maicii Domnului savarsite in timpul atacarii Constantinopolului de catre persi si avari, din anul 626. Puternica flota asediatoare a fost distrusa de o furtuna starnita in mod neasteptat, dupa ce patriarhul Serghie a organizat o procesiune cu Vesmantul Maicii Domnului si cu icoanele lui Hristos si ale Maicii Sale pe zidurile orasului.

                 Asediul Constantinopolului - Manastirea Moldovita

In semn de multumire, toti locuitorii capitalei imperiului au privegheat in noaptea victoriei cantand . Salvarea crestinilor din capitala Bizantina a facut din Acatist imnul prin excelenta al increderii poporului bizantin in ocrotirea Maicii Domnului.

                 Procesiunea cu icoane

Dintre bisericile care au pictat Imnul Acatist, doar Voronetul nu are zugravita scena Asediului. Numai ca, in locul episodului din 626, in locul navalitorilor persi si avari, apar in frescele moldovene cuceritorii turci din 1453. Dupa moartea lui Petru Rares, in pictura exterioara de la Voronet, executata in 1547, scena Asediului dispare cu totul si nu mai figureaza nici mai tarziu in cadrul programului iconografic. Scene ale Acatistului alterneaza cu reprezentari ale Sfintei Fecioare incepand cu Buna Vestire pana la Adormirea si inaltarea ei la cer si scene din Viata si activitatea Mantuitorului.

                  Buna Vestire - Manastirea Probota

Scenele iconografice ale Imnului Acatist se derulaza, potrivit indicatiilor textelor scripturistice si textelor imnografice, in general, astfel:

1.  Arhanghelul Gavriil vesteste pe Fecioara
„Ingerul cel mai intai statator din cer a fost trimis…”
Case, si Prea Sfanta Fecioara sezand pe scaun, torcand matase rosie; si deasupra cerul cu nori din care coboara un inger, care o binecuvanteaza cu dreapta, iai cu stanga tine o ramura inflorita.

2.  Uimirea Fecioarei
„Vazandu-se pe sine sfanta intru curatie…”
Case, si Prea Sfanta Fecioara, stand in picioare si, minunandu-se, tine o hartie In care zice: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat ?”. Si Gavnil stand inainte-i, cu dreapta o binecuvanteaza, si cu stanga tine o hartie care zice: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har. Domnul este cu tine”.

3. Acceptul Fecioarei
„Intelegerea cea neinteleasa cautand Fecioara sa o inteleaga…”
Case si arhanghelul stand cu buna-cucernicie, cu dreapta arata in sus, si cu stanga tine o hartie, care zice: „Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Prea Inalt te va umbri…”. Si inaintea lui Prea Sfanta Fecioara, cu dreapta la pieptul sau, iar cu stanga tine o hartie, care zice: „Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau !”

4. Zamislirea lui Iisus prin puterea Duhului Sfant
„Puterea Celui-de-sus [a umbrit atuncea…]”
Prea Sfanta Fecioara sezand pe scaun; si de amandoua partile, doi ingeri tin o mahrama mare dinapoia ei, de sus pana jos; si deasupra ei Sfantul Duh pogorandu-se cu multa stralucire si cu nori multi.

5. Intalnirea dintre Fecioara Maria si Elisabeta
„Avand Fecioara in pantece pe Dumnezeu primit…”
Casa si intr-insa Prea Sfanta Fecioara si Elisabeta sarutandu-sc una pe alta; si putintele mai incolo Iosif si Zaharia vorbind intre ei. Si inapoia lor un copil cu haine scurte avand pe umarul lui o carja si pe carja o cosnita atarnata. Si langa casa aceea o iesle si langa ea un manz legat, mancand.

                          

6. Dialogul dintre Iosif si Fecioara nevinovata
„Vifor de ganduri de indoiala avand”
Case si [inlauntru] sfanta Fecioara stand uimita, si inaintea ei Iosif, rezemandu-se de toiagul sau , intinde drepta catre Prea Sfanta Fecioara uitandu-se la dansa cu chip inspaimantat.

7. Icoana Nasterii Domnului
„Auzit-au pastorii pe ingeri laudand venirea trupeasca a lui Hristos…”
Pestera si intr-insa Fecioara cu pruncul Hristos si Iosif si un bou si un asin; si in spatele lui Iosif un cioban sau un pastor batran, minunandu-se. Si mai incolo, pe munte, pastori mai multi si o ceata de ingeri plini de lumina tin toti o hartie in care scrie: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu, si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!”. Iar pastorii ii privesc minunandu-se.

8.  Venirea celor trei magi
„Steaua cea cu dumnezeiasca mergere vazand-o inteleptii…”
Cerul si dintr-insul pogorandu-se o stea luminoasa in mijlocul unei raze; si dedesubtul ei dealuri, si magii sezand calari pe cai, aratandu-si steaua unul catre altul.

9.  Magii aduc daruri si se inchina
„Vazut-au pruncii caldeilor in mainile Fecioarei pe Cel ce a zidit…”
Case si Prea Sfanta Fecioara sezand pe un scaun, avandu-L pe Hristos ca pe un prunc in bratele sale; si magii ingenuncheati inaintea ei tinand darurile in maini; si inapoia ei stand Iosif, iar steaua [pe cer] pogorandu-se deasupra casei. Si dinafara de casa aceea, un tanar tine [de frau] caii magilor.

      Imnul Acatist - Manastirea Moldovita Imnul Acatist - Manastirea Moldovita

10.  Plecarea magilor
„Marturisitori, purtatori de Dumnezeu fiind, magii s-au intors…
Cetate, si inaintea portii cetatii, portarul uitandu-se afara; si dinafara de dealuri si magii [se intorc] calari [in Babilon], si un inger mergand inaintea lor.

11. Fuga in Egipt
„Stralucind in Egipt lumina adevarului…”
Cer de noapte cu nor, munti, pamanturi si copaci cu varfurile plecate, si o cetate departe cu pomi langa ea; si Prea Sfanta Fecioara cu Hristos in brate sade pe un asin cu o tigva atarnata de samar; si inapoia asinului urmeaza Iosif cu haina la spinare cu o haina pe toiag, iar inaintea asinului un inger tragand asinul de capastru].

12.  Intampinarea Domnului.
„Vrand Simeon sa se mute dintru acest veac…”
Templu si usa cu trei trepte si batranul Simeon sade, cam plecat si primeste pe Hristos in brate de la Prea Sfanta Fecioara, care sta inaintea lui in picioare si cu mainile intinse. Si dinapoia ei Iosif tinand in maini o colivie cu doi pui de porum bel, si langa ei Ana proorocita privind la Hristos.

13-14 Fecioara inconjurata de cinul calugaresc care ii aduce lauda ei, ca model de desavarsire si feciorie
„Aratat-au faptura noua, aratandu-se Facatorul …”
Hristos pe nori binecuvantand cu amandoua mainile, si in cele patru parti ale norului evanghelisti in cele patru inchipuiri. Si din jos, de o parte si de cealalta apostolii, mucenicii ierarhii si celelalte cete ale sfintilor.

„Vazand nastere straina, [sa ne instrainam din lume…]”
Cerul si deasupra pe el Prea Sfanta Fecioara cu Pruncul [in brate] sezand pe scaun; si dedesubtul cerului multimea credinciosilor uitandu-se in sus, la cer.

      Imnul Acatist in iconografie Imnul Acatist in iconografie

15. Icoana Sfintei Treimi 
Dumnezeu Tatal, sub chipul Celui Vechi de zile, si Fiul stand pe tron, intre ei fiind crucea cu Porumbelul -simbol al Duhului Sfant – stand deasupra. Personajele dumnezeiesti sunt redate in mandorla de lumina.

16. Iisus Emmanuel
„Toata firea ingereasca s-a minunat…”
Hristos sezand pe un scaun si binecuvantand, si deasupra Lui cerul, si toate cetele ingerilor se minuneaza, suindu-se si pogorandu-se spre El.

17.  Maica Domnului intre ritori si melozi, uimiti de minunea nasterii sale dumnezeiesti
„Pe ritorii cei mult vorbitori ii vedem…”
Prea Sfanta Fecioara sezand pe scaun impreuna cu Pruncul; si de-a dreapta si de a stanga ei oameni batrani si tineri, purtand pe capetele lor unii caciuli, altii naframe infasurate, si lunii dintr-insii cu mainile puse la gura, altii stau incremeniti] si se minuneaza; si pe langa picioarele lor, zacand pe pamant, carti inchise si deschise

18. Drumul spre Golgota
„Vrand sa mantuiasca lumea…”
Cerul cu soarele, cu luna si cu stelele, si doi ingeri venind afara din el. Si dinjo sul lui dealuri impodobite cu copaci si cu flori, si case pe dealuri. Si Hristos umbland, iar apostolii inapoia Lui minunandu-se si vorbind unii cu altii.

19.  Rastignirea Domnului
       Rastignirea Domnului Imnul Acatist in iconografie

20.  Hristos ca mare Arhiereu
„Imparate sfinte, de ti-am aduce si cantari si psalmi…”
Cerul si pe el Hristos sezand pe scaun si binecuvantand, si imprejurul Lui multime de ingeri ; si dinjosul Lui ierarhi si cuviosi, tinand in maini carti deschise.

21.  Maica Domnului, luminatoarea;
„Faclie purtatoare de lumina…”
Pre Sfanta Fecioara stand in nori in picioare cu Pruncul in brate si imprejurul ei lumina multa si raze venind jos pana la pamant. Iar jos este o pestera intunecoasa si intr-insa oameni ingenucheti privind catre lumina.

22.  Pogorarea Domnului la iad (Invierea).
„Vrand sa dea har datoriilor celor de demult…”
Casa si intr-insa Hristos stand si sfasiind cu mainile Sale o hartie scrisa cu litere evreiesti; si la sfarsitul hartiei este aceasta scriere: „Zapisul lui Adam cel scris cu mana”. Si despre amandoua partile Lui oameni tineri si batrani, ingenuncheati.

23.  Imparati, ierarhi si crestini se inchina Fecioarei care il tine in brate pe Pruncul Iisus
„Cantand nasterea ta,  te laudam toti…”
Case si Prea Sfanta Fecioara sezand pe scaun cu Pruncul in brate; si inaintea ei arhierei si preoti, unul tinand Evanghelie, altul cadelnita, si dinapoia lor cantareti, unii avand pe cap palarii, altii cu scufii albe si lungi, cantand. Si in mijlocul lor diaconi citind pe cartile deschise.

                           Imnul Acatist in iconografie

24 Maica Domnului ca mijlocitoare si Biserica vie
„O, Maica prea laudata, [care ai nascut pe Cuvantul…]”
Prea Sfanta Fecioara sezand pe un scaun inalt si sub picioarele ei este un scaunel cu trei trepte; si inaintea scaunelului, imparati, arhierei, preoti si cuviosi rugandu-se, unii ingenuncheati, altii stand in picioare, tinand in maini hartii si graind: „Aliluia!”.

Pictarea atat de ampla si constanta a Imnului Acatist pe peretii bisericilor moldovene din secolul al XVI-lea, este inca o dovada ca Biserica a pastrat vie in traditia ei, evlavia deosebita pentru Maica Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

%d blogeri au apreciat: