Impozitarea depozitelor bancare: Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a cerut ca ţara să părăsească zona euro

Impozitarea depozitelor bancare:

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a cerut ca ţara să părăsească zona euro

  

 

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a declarat presei duminică, după slujba tradiţională, că Ciprul ar trebui să părăsească zona euro ‘de îndată ce se va ivi posibilitatea’, dar că ar fi o greşeală revocarea acordului cu creditorii din cauza condiţiilor pentru programul de asistenţă financiară.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a declarat presei duminică, după slujba tradiţională, că Ciprul ar trebui să părăsească zona euro „de îndată ce se va ivi posibilitatea”, dar că ar fi o greşeală revocarea acordului cu creditorii din cauza condiţiilor pentru programul de asistenţă financiară, transmite portalul economic Rbc.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe cipriote a criticat în termeni severi poziţia Eurogrupului, care a impus Ciprului drept condiţie pentru acordarea de ajutor financiar o impozitare suplimentară a depozitelor bancare pentru toţi deponenţii. Potrivit declaraţiei sale, cei care au adus economia insulei la o stare atât de jalnică ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi la închisoare.

Cu toate acestea, arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea le-a cerut ciprioţilor să reacţioneze cu calm şi să se abţină de la acţiuni care ar putea duce la consecinţe dezastruoase pentru ţară.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades estimase duminică seară că introducerea taxei excepţionale pe depozitele bancare este ‘opţiunea cea mai puţin dureroasă’, exprimându-şi totodată speranţa că Eurogrupul va aduce amendamente controversatului plan de salvare pentru Cipru, pentru a limita impactul asupra micilor deponenţi.

O serie de proteste au avut deja loc în faţa reşedinţei prezidenţiale şi a parlamentului din Nicosia. La Limassol, unde în weekend s-a desfăşurat un carnaval, participanţii au incendiat efigii de politicieni germani şi ciprioţi.
Parlamentul cipriot ar urma să aprobe luni planul de ajutor, însă nicio evoluţie nu este exclusă, conform unor observatori ciprioţi. Parlamentul, care trebuia să se întrunească duminică în sesiune de urgenţă pentru a începe procesul de ratificare a planului de ajutor, se va reuni în cele din urmă luni la 16.00, a anunţat televiziunea publică.                  

În schimbul planului de salvare de 10 miliarde de euro (13 miliarde dolari), creditorii ar urma să impună o taxă unică excepţională de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro (131.000 de dolari) şi de 9,9% peste această sumă.

Banca Centrala a Ciprului a interzis toate transferurile bancare atât în ţară, cât şi în străinătate încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Sâmbătă dimineaţă, ciprioţii au început să-şi retragă masiv economiile din conturile bancare. În cazul aprobării acestei taxe excepţionale, ruşii bogaţi care şi-au plasat în băncile cipriote aproximativ 18,3 miliarde de dolari ar putea să piardă aproximativ 2 miliarde dolari, conform unor estimări.

Sursa: Agerpres via Capital.ro