În ajunul sărbătorii Icoanei Maicii Domnului de la Kazani Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat privegherea la catedrala „Botezul Domnului” din Elohovo

În ajunul sărbătorii Icoanei Maicii Domnului de la Kazani Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat privegherea la catedrala „Botezul Domnului” din Elohovo

*

La 3 noiembrie 2012, în ajunul celei de a 22-a duminici după Cincizecime şi a zilei sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului de la Kazani (în amintirea izbăvirii Moscovei şi a Rusiei de la polonezi în anul 1612), Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat privegherea în catedrala  Botezul Domnului” din Elohovo.

Împreună cu Sanctitatea Sa au slujit: arhiepiscopul de Istra Arsenii, primul vicar al Preafericitului Patriarh pentru or. Moscova; shiepiscopul Serghii (Zaliznitski); episcopul de Dmitrov Feofilact; episcopul de Bronnitsa Ignatii, preşedintele Departamentului Sinodal pentru tineret; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul Ieronim (Cernâşov); episcopul de Voskresensk Sava, locţiitor la mănăstirea stavropighială Novospassk; protoiereul Matfei Stadniuk; protoiereul Vladimir Divakov, secretarul Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii pentru or. Moscova; protoiereul Vladimir Vorobiov, rectorul Universităţii Ortodoxe Umanistice „Sfântul Tihon”; arhimandritul Dionisii (Şişighin), blagocinul districtului Bogoiavlenskii al or. Moscova; clerul capitalei.

În catedrala „Botezul Domnului” se păstrează o copie deosebit de venerată a Icoanei Maicii Domnului de la Kazani, creată în secolul al XVII-lea şi care s-a aflat mai înainte în catedrala în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Kazani de pe Piaţa Roşie. Înainte de polieleu, în timpul cântării troparului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a mutat icoana venerată de pe pristol pe analoiul din centrul bisericii, unde sfintei relicte s-au închinat mulţi credincioşi.

În altarul catedralei „Botezul Domnului” Preafericitului Patriarh Chiril a oficiat hirotonirea în treapta de psalmist al lui Alexei Suvorov şi Alexandr Bâstrov, care duc ascultarea de ipodiaconi ai Sanctităţii Sale.

Mâine, de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului de la Kazani, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse va oficia liturghia Dumnezeiască în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Kremlin şi va participa la solemnităţile, consacrate Zilei unităţii naţionale şi aniversării a 400 de ani de la depăşirea Vremurilor Tulburi.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii

*

Sursa:  http://www.patriarchia.ru/