ÎN AJUNUL ZILEI DE POMENIRE A SF. SERGHIE DE RADONEJ, PF PATRIARH KIRIL A SĂVÂRŞIT SLUJBA DE PRIVEGHERE ÎN CATEDRALA SFINTEI TREIMI DIN LAVRA SF. TREIMI DIN MOSCOVA (Video)

În ajunul zilei de pomenire a Sfîntului Serghie, egumenului de Radonej, Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a săvârşit slujba de priveghere în catedrala Sfintei Treimi din Lavra Sfintei Treimi de la Moscova

În data de 7 octombrie 2011, în ajunul zilei de pomenire a Cuviosului Serghie egumenului de de Radonej, a toată Rusia de minuni făcător (†1392), Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a sosit în lavra Sfintei Treimi.

Întîistătătorul a fost întîmpinat la porţile mănăstirii de şeful executiv al Patriarhiei de la Moscova mitropolitul Varsanufie de Saransk şi Mordovia, de arhiepiscopul Evghenie de Vereia, rector al seminarului şi al academiei teologice de la Moscova, de stareţul mănăstirii Sfintei Treimi arhiepiscopul Teognost de Serghiev Posad, de şeful secretariatului administrativ al Patriarhiei de la Moscova episcopul Serghie de Solnecinogorsk, de fraţii din Lavră, de şeful raionului municipal de Serghiev Posad V.N. Korotkov, de primarul oraşului Serghiev Posad V.M. Heisin, de şeful administraţiei oraşului Sergheev Posad I.A. Kalmîkov.

În vechea catedrala a Sfintei Treimi, lîngă racla cu moaştele cuviosului Serghie, Preafericitul Patriarh Kiril a oficiat vecernia mică, citind şi acactistul sfîntului. Preafericirii Sale i-au coslujit: mitropolitul Iuvenalie de Krutuţi şi Kolomna; mitropolitul Vichentie de Taşkent şi Uzbekistan; mitropolitul Varsanufie de Saransk şi Mordovia; mitroplitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti; mitropolitul Onufrie de Cernăuţi şi Bucovina; arhiepiscopul Evghenii de Vereia, arhiepiscopul Teognost de Serghiev Posad; episcopul Serghie de Solnecinogorsk; egumenul Filaret (Bulekov), vicepreşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti.

În seara aceleiaşi zile în catedrala Sfintei Treimi din Lavră, Preafericitul Patriarh Kiril a oficiat slujba de priveghere în cinstea sărbătorii. Întîistătătorului i-au coslujit: mitropolitul Vichentie de Taşkent şi Uzbekistan, mitropolitul Onufrie de Cernăuţi şi Bucovina, arhiepiscopul Dimitrie de Vitebsk şi Orşa, arhiepiscopul Ionafan de Abakan şi Hakassia, arhiepiscopul Teognost de Serghiev Posad, episcopul Pavel de Hantî-Mansiisk şi Surgut, economul Lavrei Sfintei Treimi arhimandritul Ieremia (Soloviov), secretarul Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii pentru oraşul Moscova protoiereul Vladimir Divakov, egumenul Filaret (Bulekov) şi alţi clerici ai mănăstirii.

În timpul vecerniei mici şi a slujbei de priveghere s-au rugat: arhimandritul Luchian (Kuţenko), ales pentru scaunul episcopal de Blagoveşensk şi Tînda; arhimandritul Ioan (Pavlihin), ales pentru scaunul episcopal de Magadan şi Sinegorsk; arhimandritul Veniamin (Kirillov), ales pentru scaunul episcopal de Ardatov şi Ateaşevo.

La sfîrşitul serviciului divin, în sala de Tron a reşedinţei de odihnă a Patriarhilor a avut loc slujba de ipopsifiu a celor aleşi pentru treapta de episcop.

Serviciul de Presă al Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii

Sursa:http://www.patriarchia.ru

%d blogeri au apreciat: