În ultimii 5 ani numărul ortodocșilor din Irlanda s-a dublat

În ultimii 5 ani numărul ortodocșilor din Irlanda s-a dublat

*

Ortodoxia este religia cu cea mai rapidă dezvoltare Irlanda.

Potrivit ultimul recensământ, efectuat în 2011, în Irlanda sunt peste 45 de mii de creștini ortodocși, relatează agenția de știri Interfax – Religion. Cifra este de două ori mai mare decât era în 2006 și de patru ori mai mare decât cea din 2002. Ortodoxia este religia cu cea mai rapidă dezvoltare Irlanda.

Cel mai mare centru ortodox din țară este Swords, orașul-reședință al departamentului Fingal, unde, conform recensământului din 2011, locuiesc 1168 de creștini ortodocși.

Recensământul arată, de asemenea, că majoritatea creștinilor ortodocși sunt români (26%), urmați de irlandezi (20%) și letoni (12.5%).

„Ortodoxia nu este ceva nou sau ciudat în Irlanda; a existat aici dintotdeauna. Este bine-cunoscut faptul că creștinătatea din Irlanda de dinaintea secolul de  unsprezecelea era foarte similară cu a noastră de astăzi. Dar după ce Irlanda a fost cucerită de britanici această ritul ortodox a fost înlăturată dinadins de papalitate. Probabil de aceea foarte mulți irlandezi percep Ortodoxia ca pe ceva special și drag inimii lor”a spus Preotul Michael Nasonov, Rectorul Misiunii Patriarhale a Bisericii Ortodoxe Ruse în Dublin.

Cea mai răspândită confesiune în Irlanda este romano-catolicismul (3.86 milioane de oameni, 84.2% din populație), urmată de protestantism (peste 134 de mii de oameni) și islamism (peste 49 de mii de adepți).

*

Sursa:  http://www.doxologia.ro/ortodoxia-lume/ultimii-5-ani-numarul-ortodocsilor-din-irlanda-s-dublat

Un comentariu la „În ultimii 5 ani numărul ortodocșilor din Irlanda s-a dublat”

  1. Romanii reprezinta 26% dintre ortodocsii irlandezi, adica sunt cei mai multi. Iata realitatea. Cu siguranta ca numarul romanilor ortodocsi din Irlanda este mai mare, deoarece nu toti detin permise legale de munca, si nu pot asadar participa la un recensamant. E bine ca romanii care au emigrat din tara isi recunosc credinta, si poate o descopera cu adevarat acolo, printre credinte straine. Si mai imbucurator chiar ar fi fost daca insisi irlandezii s-ar fi convertit la ortodoxie intr-un numar mai mare, si nu imigratia ar fi contribuit substantial la cresterea numarului ortodocsilor.
    Intr-o tara in care traditia ortodoxa a fost intrerupta acum mai bine de o mie de ani, este foarte greu totusi ca intoarcerea la ortodoxie a irlandezilor sa se petreaca intr-un numar semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: