Îngropare creştină celor ucişi în Campus-ul stalinist „Usollag”

Îngropare creştină celor ucişi în Campus-ul stalinist „Usollag”

 

Rămăşiţele deţinuţilor Campusului Stalinist „Usollag” au fost îngropate creştineşte în Mănăstirea Sfânta Treime din Solikamsk.

 Slujba înmormântării a fost celebrată pe 9 mai la Mănăstirea Sfânta Treime din Soilkamsk, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Metodie, Mitropolit de Perm şi de Solikamsk, în faţa osemintelor descoperite lângă mănăstire în timpul lucrărilor de restaurare. Mii de trupuri au fost găsite în pământurile care înconjoară mănăstirea.

Mănăstirea Sfânta Treime a cunoscut o istorie tragică. În 1918, iconostasele Bisericilor ei au fost demontate, frescele bizantine au fost acoperite cu var, iar Biserica principală a fost devastată. Din 1938, clădirile mănăstirii au devenit proprietate a Direcţiei Locurilor de Încarcerare a sinistrei poliţii politicie NKVD, mai precis campus de exterminare cunoscut sub numele de Usollag. În fiecare an, între 10 000 şi 30 000 de deţinuţi au fost ţinuţi aici până la închiderea sa în 1955. Celulele au fost instalate chiar în Biserici. Două dintre acestea sunt conservate la subsolul Bisericii.

Renaşterea mănăstirii a început în 1998 şi prima Sfântă Liturghie a fost săvârşită în 1999. O comunitate monastică vie a făcut să renască această veche mănăstirea fondată în secolul al 16-lea.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com via doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: