Întâlnire ortodoxă la Viena


Întâlnire ortodoxă la Viena

 

Intre 21-24 noiembrie 2013, Patriarhul Ecumenic, SS Bartolomeu I s-a aflat intr-o vizita pastorala in capitala Austriei. Motivul principal al acestei vizite a fost sarbatorirea a 50 de ani de la infiintarea Mitropoliei grecesti a Austriei, dar a folosit acest prilej pentru a se intalni si cu profesorii de religie ortodoxa, care predau in scolile vieneze, după cum ne-a mărturisit Pr. Emanuel Nuţu, preot slujitor la biserica ortodoxă din Viena. 

Astfel, sambata 23.11.2013, pentru prima data de la infiintarea Inspectoratului ortodox de religie din Austria (iunie 2005), inspectorul general Branislav Djukaric si corpul profesoral au avut marea onoare si binecuvantare de a-l avea in mijlocul lor pe patriarhul Ecumenic, SS Bartolomeu I. Insotit de Mitropolitii greci, IPS Arsenie al Austriei, IPS Emanuel al Frantei  si IPS Nektarios de Neapolis, Patriarhul a vizitat si binecuvantat noul sediu al Inspectoratului ortodox de religie, care se afla in centrul Vienei, in Singerstraße 7, in imediata apropiere a binecunoscutei catedrale Sf. Stefan.
A fost intampinat de reprezentantii tuturor bisericilor ortodoxe dinViena si de profesorii care au primit binecuvantare si s-au bucurat ca timp de o ora sa fie alaturi si sa schimbe cateva cuvinte cu inaltul oaspete. 

In cuvantul de intampinare, inspectorul general Branislav Djukaric a subliniat importanta acestei institutii care organizeaza si coordoneaza invatamantul ortodox in scolile primare si in gimnazii, aratand ca in acest an scolar, in Austria,  sunt inscrisi pentru ora de religie ortodoxa aproximativ        11.000 de elevi, pentru care exista 85 de profesori. Ora de religie se preda oficial in scoli, iar organizarea si salarizarea sunt sustinute de Statul austriac.

SS, Parintele Patriarh Bartolomeu a vorbit in cuvantul sau adresat profesorilor despre importanta predarii religiei in scoala, ca parte a misiunii Bisericii, iar lucrarea cu copiii este una nu doar foarte importanta ci si onorabila. A subliniat iubirea pe care trebuie sa o avem fata de copii, pentru ca in ochii lor se oglindeste chipul bland al lui Hristos. A vorbit de asemenea, de importanta si rolul Ortodoxiei in lumea de azi:  Ortodoxia trebuie sa sustina prin iubire dialogul fratesc si pacea in lume. A multumit Statului austriac pentru sustinerea invatamantului ortodox in scoli, apoi, Bisericii romano-catolice si cardinalului Austriei Christoph Schönborn pentru sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe din Austria si in mod deosebit Inspectoratului scolar, aratand ca fara acest sprijin, nu am fi avut astazi acest sediu atat de frumos, intr-un loc central al Vienei.

Au fost prezenti si vicarul general al Vienei, Dr. Nikolaus Krasa si doamna Dr. Christine Mann, inspectorul general al Inspectoratului de religie catolica.

Sursa: http://basilica.ro/

Un comentariu la „Întâlnire ortodoxă la Viena

Comentariile sunt închise.