Întâlnirea întâistătătorilor Bisericilor ortodoxe din Orientul Mijlociu

Întâlnirea întâistătătorilor Bisericilor ortodoxe din Orientul Mijlociu

 

În Cipru, în ziua de 27 martie 2012, a avut loc reuniunea întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu.

 

S-au discutat problemele actuale care afectează grav fiinţa eclesială a creştinilor din această parte de lume. Vărsările de sânge şi epurările masive de creştini din Siria, necesitatea apărării creştinilor din această ţară, dar şi din Liban, au fost temele principale de pe agenda întâlnirii.

„Este a doua oară când ne întâlnim” a declarat Sanctitatea Sa, Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei, cel care a prezidat reuniunea. La aceasta au mai participat Preafericitul Teofil, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Ignatie, Patriarhul Antiohiei şi Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Hrisostom. La discuţii a participat şi excelenţa sa M. Dollis, vice-ministrul grec al Afacerilor străine, însărcinat cu elenismul în diaspora.

Patriarhul Alexandriei a exprimat dorinţa tuturor Bisericilor de a ajuta Patriarhia Antiohiei în aceste vremuri de durere şi de moarte: „Suntem alături de Patriarhul Ignatie al Antiohiei cu iubire şi respect” a spus acesta.

Ierarhul antiohian a arătat multiplele probleme cu care se confruntă Biserica Ortodoxă în Siria şi Liban. S-a propus şi aprobat ca o delegaţie a tuturor Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu să fie trimisă la sediul Comisiei Europene şi în capitala Statelor Unite pentru a sensibiliza şi informa lumea politică internaţională despre tragedia care se întâmplă în spaţiul eclesial al Patriarhiei Antiohiei.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.romfea.gr via http://www.doxologia.ro