Întronizarea celui de-al 45-lea Patriarh al Serbiei – Irineu de Niš

Înaltpreasfințitul Irineu de Niš este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe

      Preafericitul Irineu – noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe (23.01.2010) 
 
            Astăzi,23.01.2010 a avut loc prima întronizare neoficială a noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irineu de  Niš,  în Catedrala Patriarhală din Belgrad. La ceremonie au fost de faţă prim-ministrul Serbiei, succesorul tronului, Principele Alexandru, Principesa Ecaterina şi reprezentanţi ai altor culte.
             Ceremonia oficială va avea loc mai târziu, în oraşul Peć din Kossovo, unde este şi reşedinţa Patriarhiei Serbiei. Data întronizării va fi hotărâtă de către Sinodul Arhieresc.
„Trebuie să conservăm Kossovo, pentru că el constituie Ierusalimul sârbilor”, a declarat printre altele noul Patriarh.
           Adunarea electorală a Bisericii Ortodoxe Sârbe, întrunită vineri la Belgrad, a desemnat prin vot secret trei candidaţi pentru scaunul Patriarhal: Mitropolitul Amfilochie de Muntenegru, Locţiitorul de Patriarh Mitropolitul Irineu de Niş şi Mitropolitul Irineu de Basca. Conform regulamentului de funcţionare al Bisericiii Ortodoxe Sârbe, numele lor au fost sigilate în plicuri care au fost  introduse în Evanghelie. Numele noului Patriarh a fost tras la sorţi de un călugăr de la o mănăstire sârbă din Croaţia.
            Procedura de alegere a patriarhului prin tragere la sorţi este unică în lumea ortodoxă şi a fost introdusă în regulamentul Bisericii Ortodoxe Sârbe în 1960 pentru a fi eliminate influenţele politice în alegerea patriarhului.

           Câteva date biografice: Preasfinţitul Episcop Irineu de Niš s-a născut la 28 august 1930 în localitatea Vidova, regiunea Čačak, primind numele de botez Miroslav (Gavrilovici). A absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi Facultatea de Teologie la Belgrad. După satisfacerea serviciului militar a suplinit un post de profestor la Seminarul din Prizren. În 1959, cu binecuvântarea Patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în monahism la mănăstirea Rakoviţa, primind numele de Irineu. În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. În anul universitar 1962/63 a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena. În 1974 a fost ales episcop vicar patriarhal, cu titlul de Moraviţa. În mai 1975 a fost ales episcop de Niş. Este membru al Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Sursa: basilica.ro, Romfea.gr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: