ÎPS Nicolae, Mitropolit de Mesogaía şi Lavreotikí: MAICA DOMNULUI

Maica Domnului

 Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolit de Mesogaía şi Lavreotikí
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
 

mesogaias_lavreotikis_nikolaos-inPreasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea mai impresionantă prezenţă omenească din istorie. Părinţii imnografi şi teologi ai Bisericii noastre nu ezită să o compare cu îngerii, pentru a evidenţia sfinţenia persoanei sale: „cea mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii”.

Cu adevărat Maica Domnului este unică. Întâi de toate, pentru că este cea mai mare binefăcătoare a neamului omenesc. Din aceasta a luat firea omenească Dumnezeu-Omul şi a făcut posibilă părtăşia cu El pentru fiecare om.

În al doilea rând, este făptura cea mai apropiată de Dumnezeu-Creatorul, cu cea mai mare îndrăzneală către Acesta: „Mult contează rugăciunea Maicii pentru bunăvoirea Stăpânului”.

În al treilea rând, ea este şi cea mai apropiată faţă de fiecare persoană umană. Este mai aproape de noi decât cele mai apropiate rude ale noastre, mai aproape de noi decât îngerul nostru păzitor, este mai mamă decât însăşi mama noastră.

De asemenea, persoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este legată de cea mai mare minune din istoria lumii: Sfânta Întrupare.

În sfârşit, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ca Maică a Domnului, ne introduce în cea mai mare taină de care „se miră toată făptura, lăudându-te, se cutremură mintea”, aşa după cum este considerat modul în care prin poarta trupului Maicii lui Dumnezeu, Domnul şi Dumnezeul nostru intră în istorie şi în lume, „în chip de rob”.

Sursa şi continuarea: http://www.pemptousia.ro