ÎPS TEODOSIE DESPRE PRIGOANĂ: DOMNUL NE ADUCE LA BUCURIE PRIN ÎNCERCĂRI!

Autor:  Iaroslav Nivkin

Mitropolitul Teodosie de Cherkassy. Imagine: site-ul Eparhiei de Cerkassy Mitropolitul Teodosie de Cherkassy. Imagine: site-ul Eparhiei de Cerkassy

Mitropolitul Teodosie a comentat noul dosar intentat de Securitate și cererile de plasare a sa în arest preventiv.

Pe 6 octombrie 2023, mitropolitul Teodosie de Cherkassy, într-o adresare video postată pe canalul de YouTube al Eparhiei, a comentat noua suspiciune prezentată de SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) și cererile oamenilor legii de a-l plasa în arest preventiv.

Arhiereul a precizat că în dimineața zilei de 5 octombrie, un grup de ofițeri de la SBU au pătruns cu forța în locuința sa și au efectuat încă o percheziție, în cadrul căreia i-a fost confiscat telefonul și calculatorul.

Potrivit mitropolitului, SBU i-a înmânat suspiciunea „imediat, întrucât era pregătită din timp”. Mitropolitul a notat: „Toate victimele și martorii sunt din nou clerici ai BOaU (schismatica Biserică Ortodoxă a Ucrainei creată de politicieni – n.t.), nu numai din Cherkassy, ci și din Kiev”.

Mitropolitul Teodosie a spus că SBU îl acuză că „ar critica serviciile de securitate și autoritățile locale și că ar fi dezvăluit modul și procedeele de acaparare a bisericilor ortodoxe din Ucraina, a vorbit despre modul în care serviciul de securitate a făcut presiune asupra clerului, încercând să forțeze acceptarea unei autocefalii ilegale, distrugând astfel Biserica noastră”.

„Se pare că orice critică în țara noastră este total interzisă prin lege și intră sub incidența Codului Penal. Mai mult, distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene trebuie să se facă în tăcere. Aceasta (Biserica Ortodoxă Ucraineană – Red.) trebuie doar să tacă, să tacă și să se destrame. Acest scenariu pare a fi cel mai potrivit. În general, din curiozitate, aruncați o privire pe internet și citiți comunicatul de presă privind suspiciunea într-un alt dosar penal prezentat mie și percheziția făcută în casa mea. Într-un anumit sens, acest comunicat de presă este o capodoperă. L-ați putea introduce fără modificări în unul dintre romanele lui George Orwell. Rezultatul deschiderii acestui dosar penal – ei cer ca instanța să mă aresteze, cu alte cuvinte – să mă închidă”, a spus arhiereul.

Ierarhul afirmă că „nu există niciun temei pentru arestarea preventivă, în plus, ar fi ilegală, întrucât articolul 161 din Codul penal al Ucrainei, a cărui primă parte mi se atribuie, nu presupune o asemenea măsură preventivă precum arestarea”.

„Cum s-a ajuns la aceasta?”, este plin de uimire mitropolitul. „Mulți dintre noi astăzi ne punem această întrebare. Cum ne-am obișnuit atât de mult cu teatrul absurd, care se întâmplă în jurul nostru, încât să acceptăm cu ușurință negrul, când negrul este numit alb și albul este numit negru? Cum am ajuns la o astfel de viață, cum am ajuns într-o asemenea stare? „.

„În pofida haosului nebunesc, care se întâmplă în jurul nostru, Domnul păstrează nu numai Biserica Sa, ci și pe fiecare dintre noi în mod individual. Dumnezeu călăuzește această lume și nu încetează niciodată să numere fiecare păr care cade din capul nostru. Și chiar acum, prin aceste încercări, prin această prigoană, persecuții, Dumnezeu face ceva mare și bun cu noi. Mulți deja simt acest lucru în inimile lor. Ca întotdeauna, Dumnezeu vrea să ne dea ceva mai mare și mai bun. Nu doar ceea ce avem, ci chiar mai mult decât ne putem imagina. Dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Nu se toarnă vin nou în burdufuri vechi, altfel burdufurile se vor sparge, vinul se va vărsa și totul se va pierde. Fermentarea în Biserică, care are loc acum, poate fi comparată cu pregătirea unui vin nou”.

„Când ni se oferă timp și împrejurări de viață pentru a ne pregăti pentru turnarea în burdufuri noi, trebuie să primim aceste împrejurări exact ca atare, nu cu tânguiri, ci perfecționându-ne sufletul. Tot ce este nou și mai bun este încă înainte. Și nu există bucurie fără tristețe. Înaintea marilor bucurii, Dumnezeu pregătește oamenii cu mari întristări. Fie ca întristările de astăzi să fie o pregătire și un prag către bucuria pe care Dumnezeu ne-o va trimite cu siguranță”, a încheiat ierarhul.

UJO a informat mai devreme că SBU îl amenință pe mitropolitul de Cherkassy cu închisoarea.

SURSA:

https://spzh.news/ro/news/76340-ierarkh-cherkasskij-ob-uhrozakh-sbu-hospod-cherez-skorbi-vedet-nas-k-radosti