ÎPS TEOFAN, Mitrop. Moldovei: „Sfânta Cuvioasă Parascheva îşi aşteaptă cu drag închinătorii”

ÎPS TEOFAN, Mitrop. Moldovei: „Sfânta Cuvioasă Parascheva îşi aşteaptă cu drag închinătorii”

Cuvântul IPS Părinte Mitropolit Teofan, cu prilejul sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Paraschevaips_teofan_mesaj_pelerini

 Prin mila lui Dumnezeu,Mitropolia Moldovei și Bucovinei se pregătește să primească oaspeți dragi și mulți la număr. Întâistătători de Biserici, arhierei, preoți de parohie și viețuitori ai sfintelor mănăstiri, persoane cu responsabilități în slujba țării sau cetățeni obișnuiți se înscriu într-un lung, obositor, dar, în același timp, de suflet odihnitor, pelerinaj.

Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, „cea mult folositoare”, își așteaptă închinătorii și-i primește cu drag, așa cum împlinește acest lucru de peste 370 de ani în capitala Moldovei. Binecuvântatele sale moaște, rugăciunile ei fierbinți către tronul Preasfintei Treimi, duhul ei dătător de pace pentru inimi, darul ei tămăduitor pentru suflete zdrobite și pentru trupuri bolnave atrag poporul lui Dumnezeu cel înfometat și însetat de lucruri și momente autentice, adânci, frumoase, înălțătoare și adevărate.

Din Ucraina vecină, ne vin moaștele binecuvântate ale Sfântului Teofil, cel nebun pentru Hristos. Prezența în Moldova a acestui mare sfânt al Bisericii dreptslăvitoare mărturisește despre crucea care definește viața fiecărui creștin adevărat. O cruce considerată de unii nebunie, de alții sminteală, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, este, pentru cei care cred în moartea și învierea lui Hristos, puterea lui Dumnezeu (I Corinteni I, 18).

Prezența Sfântului Cuvios Teofil aici, la Iași, ne amintește despre darul binecuvântat pe care pământul ucrainean l-a făcut Moldovei prin persoana Sf. Paisie Velicicovschi de la Neamț. De asemenea, sfintele moaște ale Sfântului Teofil ne amintesc despre darul pe care Moldova l-a făcut Ucrainei în persoana Sfântului Petru Movilă, Mitropolit al Kievului și ctitorul unei școli de teologie care durează până astăzi.

Pelerinii, așadar, veniți din Moldova, din țară sau de dincolo de granițele ei, își vor pleca genunchii și vor cere ajutor, în rugăciune, la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Teofil, cel nebun pentru Hristos. Printre pelerini avem și oaspeți de seamă. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, revine în Moldova pe care a slujit-o, cu rod bogat, în numele lui Hristos, timp de aproape două decenii. Alături de Preafericirea Sa se va afla, prin mila Domnului, un vechi prieten al Moldovei, în persoana Preafericitului Cristofor, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia. Alături de cei doi Întâistătători de Biserici se va afla și Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Antonie, rectorul Academiei Teologice din Kiev, precum și alți ierarhi din țară și din afara ei.

Așadar, Întâistătători de Biserici și arhierei, demnitari de stat și oameni obișnuiți vor forma, cu siguranță, și anul acesta, un alai binecuvântat, îndreptat spre raclele care adăpostesc moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Teofil, cel nebun pentru Hristos. Nădăjduim, în mila Domnului, că și anul acesta pelerinii vor trăi aici, la Iași, clipe binecuvântate, că vor avea adânci trăiri duhovnicești pentru binele familiilor lor, pentru mântuirea lor, pentru mântuirea lumii.

Nădăjduim ca mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu, prin rugăciunile Sfinților Parascheva și Teofil, să se așeze pe creștetul inimii și sufletului pelerinilor prezenți în capitala Moldovei, iar pelerinii să aibă sufletul încărcat, plin de harul lui Dumnezeu, ca apoi, după câteva ceasuri sau după câteva zile, trăite frumos și autentic, aici, în Iași, întorcându-se la casele lor, să mărturisească și altora despre iubirea lui Dumnezeu revărsată asupra lor și asupra lumii, prin rugăciunile sfinților săi.

*

Sursa: DOXOLOGIA.ro