La lumină dialogurile dintre Fanar şi Atena pe tema autocefaliei Bisericii din Ucraina

epitropi oik 1

La lumină dialogurile dintre Fanar şi Atena

 pe tema autocefaliei Bisericii din Ucraina

Miercuri, 16 mai 2018

Autor: Emilios Polyghenis

Patriarhia Ecumenică pare hotărâtă să meargă până la capăt în privința chestiunii acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.

Romfea.gr face public în exclusivitate conținutul dialogurilor pe care le-a avut delegația Patriarhiei Ecumenice cu cea Bisericii Eladei în privința temei arzătoare care amenință să dezbine Ortodoxie.

Potrivit cu cele transmise de reprezentanții Patriarhiei Ecumenice Arhiepiscopului Ieronim și membrilor Sfântului Sinod, Patriarhul Bartolomeu pare a fi hotărât să treacă la acordarea autocefaliei Ucrainei.

Mitropoliții Ioan de Pergam, Emanuil de Franța și Bartolomeu de Smirna au subliniat faptul că Patriarhia Moscovei a avut toată posibilitatea în cadrul procedurilor presinodale să semneze modalitatea prin care trebuie să aibă loc acordarea autocefaliei, lucru care nu s-a întâmplat niciodată.

Prin urmare, din moment ce nu a existat o altă acțiune, Patriarhia Ecumenică poate să acorde autocefalia pentru o unică biserică locală din Ucraina.

În timpul discuțiilor s-a subliniat de către delegația Patriarhiei Ecumenice, că în 1688 Eparhia Kievului a fost dată „sub tutelă/ca epitropie” Patriarhiei Moscovei.

Atunci, Patriarhia Moscovei era într-o situație dificilă și a hotărât să fie ales Mitropolitul Kievului de către Moscova, dar să fie ierarh al Patriarhiei Ecumenice…, acord care nu a fost respectat niciodată, așa cum caracteristic a spus delegația.  

Arhiepiscopul Ieronim, la rândul său, a păstrat o poziție neutră, subliniind că tema este importantă și că va trebui ca hotărârea să fie luată de către Sfântul Sinod al Ierarhiei din octombrie viitor.

Informații sigure ale Romfea.gr susțin că delegația Patriarhiei Ecumenice a precizat în timpul întâlnirii că în orice caz Patriarhia Ecumenică va da drumul la procedură.

De asemenea, ierarhii Patriarhiei Ecumenice i-au adus la cunoștință Preafericitului Ieronim că ar putea și acum să-și exprime opoziția sau sprijinul, lucru pe care Arhiepiscopul nu l-a făcut. 

Caracteristic a fost momentul în care Arhiepiscopul a întrebat delegația ce doresc de la Biserica Eladei. Atunci ierarhii Patriarhiei au subliniat faptul că nu solicită ceva acum, ci atunci când va fi ales noul Mitropolit de Kiev să-l recunoască și să aibă loc schimbul de scrisori irenice în mod protocolar, așa cum se obișnuiește.

traducere https://acvila30.ro , sursa gr. http://www.romfea.gr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: