Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

.
Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

În Biserica Ortodoxă anul acesta, la 10 iunie 2012, se lăsă sec pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul Sfinţilor Apostoli, are o durată variabilă în funcţie de data Paştelui.

Mai multe detalii cu privire la acest post a oferit pentru Radio TRINITAS, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului: „Postul începe luni după Duminica Tuturor Sfinţilor. În cazul în care data de început a postului, luni după Duminica Tuturor Sfinţilor, cade după 29 iunie postul se pune simbolic două sau trei zile, altfel el s-ar desfiinţa. Practic durata acestui post se calculează din ziua de prăznuire a Învierii Domnului şi până la data de 3 mai. Câte zile sunt în acest interval va avea şi postul în anul respectiv”.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost instituit în cinstea celor doi Apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti. El este cel mai uşor. Astfel, Biserica a dat dezlegare la untdelemn şi vin, marţi şi joi, iar sâmbăta şi duminica şi de praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul la peşte.

Sursa: http://www.basilica.ro

Un comentariu la „Lăsatul secului pentru Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Comentariile sunt închise.