Legea Big Brother a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea Big Brother a fost promulgată de Klaus Iohannis

Noua lege Big Brother, privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede că firmele de comunicaţii au obligaţia să păstreze timp de trei ani de zile datele de trafic ale abonaţilor sau utilizatorilor. Însă instituţiile cu rol în apărare şi siguranţă naţională nu pot avea acces la aceste date decât cu aprobarea unui judecător.
„La solicitarea instanțelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal”, prevede propunerea legislativă.
Anterior, o altă modificare a legii despre datele cu caracter personal fusese declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, pentru că încălca mai multe drepturi ale cetăţenilor.