Liturghie de Bobotează la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, astăzi, 6 ianuarie 2013, Botezul Domnului. La Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericirea Sa a evidenţiat importanţa Botezului Domnului ca temelie pentru Botezul creştin: „Botezul se săvârşeşte în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh tocmai pentru că la Botezul Domnului în Iordan a fost prezent nu numai Fiul, ci şi Tatăl şi Duhul Sfânt. Botezul Mântuitorului Iisus Hristos nu este simplu botez în apă, ci este Botez cu apă şi cu Duh Sfânt. Apa arată nevoia de curăţire a sufletului şi a trupului, dar aceasta se face în mod nevăzut prin lucrarea Duhului Sfânt. Avem în Botez taina iubirii Preasfintei Treimi pentru noi. Devenim creştini când suntem botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh pentru că Hristos Domnul, Dumnezeul şi Mântuitorul nostru, este Unul din Sfânta Treime”.

Patriarhul României a mai subliniat importanţa Botezului ca început al vieţii de creştin: „Această afundare în iubirea Preasfintei Treimi este începutul vieţii creştine. Prin Sfântul Botez noi primim iertarea păcatelor, mai întâi a păcatului strămoşesc, a păcatelor personale dacă cel care se botează este adult, primim harul învierii duhovniceşti şi al pregătirii pentru învierea de obşte şi harul înfierii. Adică, prin Botez devenim fii şi fiice ale lui Dumnezeu după har”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, după Sfânta Liturghie, Sfinţirea cea Mare a Apei (aghiasma mare) în faţa Reşedinţei Patriarhale.

*

Sursa: BASILICA.ro