Mănăstirea Decani asediată de extremiştii albanezi

Mănăstirea Decani asediată de extremiştii albanezi

Autorităţile municipale din Decani (Kosovo) şi grupuri de extremişti albanezi au vrut să intre cu forţa în Mănăstirea Decani, după ce au potestat în faţa zidurilor ei. Cordoane de poliţie şi de trupe KFOR au blocat însă intrarea în mănăstire.

 

 

Pentru a proteja pe monahi de mulţimea plină de ură inter-etnică, condusă de edilii oraşului, Stareţul Mănăstirii, Arhimandritul Sava Janjić, a decis să închidă porţile mănăstirii tuturor pelerinilor şi vizitatorilor, fapt ce constituie o premieră în ultimii 13 ani.
De mai multe zile, Mănăstirea este ţinta unor manifestaţii radicale, în care mesajele de ameninţare cu moartea şi sloganurile extremiste sunt la ordinea zilei. Aceste manifestaţii ale urii se datorează deciziei judecătoreşti care confirmă drepturile funciare ale mănăstirii.
Mănăstirea se află pe lista patrimoniului cultural universal UNESCO şi este una dintre minunile ortodoxiei sârbe din Kosovo.
Pe o pancartă a extremiştilor albanezi se afla scris: „Aceasta este mănăstirea noastră, jos labele de pe pământul nostru”

traducere şi adaptare: pr. Ioan Valentin Istrati
sursa: spc.rs via doxologia.ro