MĂNĂSTIREA SFÂNTA TECLA – MAALOULA

Mănăstirea Sfânta Tecla – Maaloula

*

Manastirea Sfanta Tecla se afla in localitatea siriana Maaloula; localitatea este una cu populatie aramean-siriaca, si una dintre localitatile turistice ale Siriei. Localitatea este in mare masura de confesiune crestina, fiind locuit de melkiti, si se afla la o distanta de 50 de kilometri nord-est de Damasc, venind dinspre Lebanon.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Construita pe un loc stancos, localitatea se afla la o altitudine de 1.500 de metri, in Muntii Qalamoun. Numele localitatii provine dintr-un cuvant aramaic ce inseamna „intrare”; numele ii vine de la faptul ca este situata la intrarea intr-un defileu stramt. Impreuna cu alte doua mici orasele din apropiere, Maaloula se numara printre singurele locuri in care se mai vorbeste inca dialectul vestic aramaic. Acest dialect, din ce in ce mai rar intalnit astazi, este cel vorbit in vremea lui Iisus Hristos.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

In Maaloula se afla doua mari manastiri crestine: Manastirea Sfintii Serghie si Vah, numita „Mar Sarkis”, si Manastirea Sfanta Tecla, numita „Mar Taqla”. Pe langa acestea doua, se mai gasesc si multe alte ruine ale vechilor manastiri, biserici, morminte si sanctuare. Pe la aceste locuri sfintite de pasii celor mult-rugatori se perinda multi pelerini, atat de crestini cat si musulmani.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Manastirea Sfintii Serghie si Vah – Mar Sarkis – a fost construita in secolul al IV-lea, pe ruinele unei vechi templu pagan, avand o forma simpla, asemanatoare celor ridicate in cinstea martirilor vremii. Aceasta a fost numita dupa numele Sfantului Sarkis (Serghie),un soldat roman ce a fost executat pentru credinta sa crestina. Manastirea functioneaza si in ziua de astazi, ducand in spate povara anilor de istorie.

Manastirea Sfanta Tecla – Maaloula – scurt istoric

Prezenta in aceste locuri a Sfintei Tecla a dus la convertirea locuitorilor si la luminarea intunericului necredintei. Ea a indemnat la parasirea idolilor si la primirea Botezului crestin. Nenumaratele ei minuni s-au raspandit cu repeziciune, iar numele de „mama celor bolnavi” l-a primit intr-un timp foarte scurt.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Sfanta Tecla a vietuit si a invatat oamenii ce o cautau dintr-o pestera a defileului. Tot in acea pestera a si adormit in Domnul, putin mai tarziu aici aparand o sfanta manastire. Arhitectura locului este simplu si incarcata de liniste si duhovnicie.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Mormantul Sfintei Tecla se afla in partea superioara a manastirii, spre acesta urcandu-se pe scari de lemn si pamant, inca din momentul ingroparii acesteia. Manastirea are aranjat si un muzeu ce pastreaza numeroase unelte iesite din uz, din metal sau lut, unele dintre ele datand inca din secolul al XII-lea.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Manastirea Sfanta Tecla este o manastire greco-ortodoxa. Ansamblul monahal a fost construit pe mai multe nivele de altitudine, la nivelul superior aflandu-se o biserica noua si modern dotata, cu un frumos dom si cu o racoroasa pestera.

 

 Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria          Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Mar Taqla a a fost recent restaurata, pelerinii venind catre aceasta intr-un numar impresionant. In interiorul manastirii se pastreaza, cu mare evlavie, moastele Sfintei Tecla, fiica unei printese selgiucide si ucenica Sfantului Pavel.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Manastirea dispune si de locuri de cazare pentru pelerinii ce ii calca pragul. Cladirile arhondaricului sunt construite in secolul al XIX-lea. Cladirile monahale se afla intr-o continua dezvoltare si intr-o permanenta ingrijire.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Sfanta Tecla, cea intocmai cu Apostolii – viata pe scurt

Sfanta Tecla este cea dintai mucenita care a patimit pentru credinta in Hristos si a trait pe vremea Sfantului Apostol Pavel, fiind ucenica Sfantului Apostol Pavel. Ea s-a nascut in Iconia si, la varsta de 18 ani, a fost logodita cu un tanar de bun neam, anume Tamir. Printre alte daruri, sfanta avea si frumusete trupeasca si adunase multa invatatura, pentru o tanara de varsta ei.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Pe la anul 45 dupa Hristos, cand Apostolul Pavel a venit in Iconia, insotit de Varnava, tanara Tecla, ascultandu-l vorbind in casa lui Onisifor a imbratisat noua credinta; si, intelegand, tot de la Pavel, pretul fecioriei, s-a hotarat a-si trai viata ca fecioara, in slujba Evangheliei Domnului, ca una ce avea de la Dumnezeu si darul cuvantului, cu o mare adancime si putere de convingere.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Afland parintii de hotararea fiicei lor de a-si trai viata in feciorie si de a urma lui Pavel, au inceput sa o certe, sa o chinuiasca, iar, in cele din urma, sa o bata si sa o calce in picioare. Logodnicul ei, de alta parte, neizbutind sa schimbe credinta Sfintei Tecla a mers la dregatorul cetatii si i-a cerut sa prinda pe Sfantul Pavel si sa-l tina in temnita, ca unul ce este crestin si crestinase pe Tecla.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Fiind in primejdie sa fie ea insasi intemnitata, Tecla si-a parasit familia si parintii si a plecat in cautarea Apostolului, indrumatorul sau, care, intre timp, fusese izgonit din cetate si se afla acum in Antiohia Pisidiei. Aici, un tanar desfranat, Alexandru cu numele, vazand frumusetea Teclei, s-a aprins de pofta trupeasca pentru dansa si, cu daruri si ademeniri, a incercat sa o traga la pacat.

Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Neizbutind in planul sau, innebunit de patima si de ura, ticalosul desfranat a parat la mai marele cetatii pe Tecla, ca este crestina, si a cerut osandirea ei. Frumoasa fecioara crestina a fost prinsa si osandita sa fie data la fiare. Si puteai sa o vezi fecioara crestina goala, in privelistea a mii de ochi, iar fiarele zacand pe jos si lingand picioarele sfintei, marturisind, oarecum, ca pe feciorescul ei trup nu pot sa-l vatame. Deci, vazand poporul ca fiarele cu nimic nu vatama pe sfanta, a strigat cu mare glas: „Mare este Dumnezeul pe Care-L cinsteste Tecla!”, si au slobozit pe sfanta.

 

 

 Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria          Manastirea Sfanta Tecla - Maaloula, Siria

Deci, propovaduind prin multe locuri pe Domnul Iisus Hristos si tragand pe multi la credinta, s-a dus in patria sa. Iar acolo, petrecand intr-un loc pustiu, din Vechea Seleucie – Maaloula, in Siria -, si facand multe minuni, si-a incheiat viata aceasta, traind in pace, in rugaciune si in pustnicie. Iar toata vremea vietii sale a fost de nouazeci de ani.

*

Sursa:  http://www.crestinortodox.ro

Un comentariu la „MĂNĂSTIREA SFÂNTA TECLA – MAALOULA

  1. assfoura nafez

    Adevaratul leagan al crestinismului este Siria , aici S-A nascut Iisus Mantuitorul (Bet Lehemul Paletinei din sudul Siriei, si A vorbitt in cel mai curat grai sirian (limba aramaica sau siriana veche care se mai vorbeste si astazi la Maalula)
    Pe ulitele batranului Damasc a pasit Christos ,si in hanul lui Hanania de pe langa poarta de est a orasului Trupul Dumnezeesc al Mantuitorului Lumii Se odihnea inaintea intoarcerii in Galileea.
    In Damascul de astazi se poate vizita Biserica lui Hanania gazduitorul Domnului si binecuvintatorul lui Paul-zis si Saul prigonitorul de crestini, si apoi apostolul cel mai mare al crestinatatii.Tot la Damasc se mai poate vizita si inchisoarea-biserica a ferestrei lui Pavel Apostolul neamurilor.
    Domnul Chstos sa ocroteasca ortodoxia de pretutindeni. si sa va binecuviinteze pe toti Amin.

Comentariile sunt închise.